Миналата седмица, в интервю за The Rx Review, двукратната  CrossFit шампионка Ани Торисдотър сподели, че вече без проблем може да изпълнява повечето движения. Единствените, които все още са забранени, са вдигането на големи тежести от земя. 24-годишната исландка трябваше да прекрати участието си този Кросфит сезон заради дискова херния, която получи по време на Отворените състезания, изпълнявайки комплекс 13.2 (б.а.- 5 повт. пуш преса, 10 повт. мъртва тяга, 15 скока на кутия).

 

Ето какво каза Торисдотър седмици след 13.2: „Усетих болка в кръста и предположих, че е просто прищипан нерв. След обстоен преглед ме диагностицираха с дискова херния. Това бе стара контузия от м. Ноември, която вярвях, че е минало, но уви не беше така. В този момент лекарите ми ме посъветваха, че най-правилното решение е да преустановя тренировките си и да изчакам пълно възстановяване. Това беше и причината да се оттегля от Игрите“.

Към днешна дата възстановяването на Торисдотър върви, както тя самата казва, перфектно. През месец Септември т.г., Ани дори участва в първото си състезание след контузията. Това бе 2013 Dubai Fitness Competition, състояло се в Дубай, ОАЕ. За участието си тя казва: „Беше страхотно! Беше по-различно от CrossFit, но все пак това е целта на CrossFit-  да те подготви за всичко. Беше тридневно състезание и не очаквах, че ще успея да се справя с трите дни. И изненадата ми беше още по-голяма, когато спечелих. Наистина не вярвях, но… имах нужда от това, наистина имах нужда от тази победа.”

 

Ани Мист Торисдотър е родена на 18 септември 1989 г. в Рейкявик, Исландия. В момента учи химия и биохимия и има планове да се занимава с медицина. Нейните близки и приятели я описват като много земен човек, въпреки славата, която буквално се стоварва върху нея в последните години.

Първата изявa на Торисдотър на голямата Кросфит сцена е през 2010 г. на Игрите, когато тя печели второто място след Кристин Клевър. През сезон 2011 г. тя се завръща с ясната цел да стане шампион. Печели 5 от 6 възможни първи места на Регионалното първенство в Европа. На Игрите тя прави истински фурор с великолепното си представяне и печели приза „Най-атлетична жена на Земята”. През 2012 тя успява да защити своята титла и става единствената жена, печелила CrossFit Игрите два пъти.

 

Ани Торисдотър тренира шест дни седмично, по четири часа на ден. По време на своите тренировки, тя се фокусира върху олимпийските движения и работи над техниката на индивидуални движения като клек, клек с щанга над глава, преден клек, военна преса и мъртва тяга. В миналото си Торисдотър се е занимавала с различни спортове. Тренирала е гимнастика осем години, балет – две години и овчарски скок – две години.

Споделете с приятели: