И ето, че дойде време за CrossFit Games Open 2017. Първата тренировка от квалификациите за игрите тази година е тест за издръжливост. 150 изхвърляния с дъмбел и 75 бърпита с прескачане на кутия могат да доведат и най-подготвените атлети до тежки състояния. Затова тактиката при изпълнението на комплекса ще е от първостепенно значение.

Какво точно е 17.1?

За време се изпълняват следните движения:

  • 10 изхвърляния на дъмбел с една ръка
  • 15 бърпита с прескок на кутия
  • 20 изхвърляния на дъмбел с една ръка
  • 15 бърпита с прескок на кутия
  • 30 изхвърляния на дъмбел с една ръка
  • 15 бърпита с прескок на кутия
  • 40 изхвърляния на дъмбел с една ръка
  • 15 бърпита с прескок на кутия
  • 50 изхвърляния на дъмбел с една ръка
  • 15 бърпита с прескок на кутия

Ограничение във времето за изпълнение: 20 минути

В оригиналната версия мъжете работят с дъмбел 22.5 кг (50 либри) и прескачат 61-сантиметрова кутия (24 инча), а жените работят с 15 кг дъмбел (35 либри) и прескачат 51 сантиметрова кутия

При скалираната версия броят повторения е същият, като работната тежест е 15 кг за мъжете и 10 кг за жените. Кутията трябва да е висока 51 сантиметра, като е позволено бърпито да не се изпълнява със скок, а с последователно качване на краката върху кутията

Отчитане на резултата

Тренировката се състои от общо 225 повторения, а ограничението във времето е 20 минути. Ако състезателят успее да завърши всички повторения преди изтичането на 20-те минути, като резултат се записва времето, когато е изпълнено последното повторение. В случай, че 20-те минути се окажат недостатъчни, като резултат се записва броят завършени повторения

Тайбрек и класиране

Ако 225-те повторения се извършат в 20-те минути, състезателите се подреждат по време на изпълнение (от най-ниско към по-високо). В случай, че времето не достигне и като резултат се посочи брой повторения, класирането се прави по различна схема – за целта се записва времето, когато е завършена последната цяла серия бърпита с прескок на кутия. Така при равенство в броя повторения между двама или повече атлети по-предно класиране ще има този с по-ниско време на завършване на последната цяла серия бърпита.

Какво трябва да знаем за 17.1?

На първо четене тренировката може да изглежда лесна, защото тежестите не са прекомерно големи (особено в скалираната версия). Това обаче е измамно, тъй като големият брой повторения изискват бързина на изпълнение. Бърпито с прескачане на кутия например отнема далеч повече време от стандартното бърпи. Атлетите ще бъдат подложени на умора и натиск в долната част на гърба и особено при лоша техника може да има огромно страдание в кръста. Причината е, че всяко повторение на изхвърлянето започва от земя, при това с дъмбел. 

Разликата в резултатите ще дойде от темпото и нашият съвет е то да е добре обмислено от начало до край и да не се форсира в първите серии. При равномерно темпо дишането ще позволи възстановяване и събиране на сили, а те ще са от решаващо значение в последните серии.

Както и в предишните години, CrossFit Dream дава възможност на всички, които имат желание да запишат официално видео, верифицирано от сертифициран съдия. Записването на петте квалификации става с предварителна уговорка на дата и час и е с цена 20 лв. за атлети, които не са членове на нашата зала.

Часовете за записване на квалификация 17.1 са неделя 13:00-15:30 и понеделник 15:00-16:30. Предварителното записване е задължително!

Успех на всички състезатели!

 

 

Споделете с приятели: