Представяме ви Димо Димитров – победителят в поредното вътрешно състезание на залата CrossFit Dream Games. Той има да ви каже няколко доста важни неща – за тренирането, храненето и нагласата. Димо спечели състезанието с постоянство и силно представяне на всички четири комплекса, заемайки между първо и трето място на всеки от тях.

Димо тренира с нас от около половин година – преди това е тренирал на няколко различни места и това го прави много интересен събеседник. Когато го видите в залата, можете да задълбаете във всеки от въпросите, които засягаме в това интервю – колко да се тренира, как се свалят 30-35 килограма тегло, как създаваш нагласа на победител.

За кой път участваш във вътрешното състезание? Участвал ли си и на други?

Да, участвам за пръв път. Преди това съм се включвал в други състезания на други зали, но са били отборни. Също така участвах и на квалификациите на CrossFit Open 2017.

6B3A5853

Как се подготвяш – разкажи ми една твоя седмица – колко тренираш, кога, какво

Пробвал съм различни тренировъчни комбинации – 3 пъти седмично, 5 пъти, правил съм и по две седмици дни без прекъсване например. Оптимално за мен е около 4 до 5 пъти седмично (почивам сряда и уикенда). Уви, не винаги стига времето за това, така че и 3 пъти седмично също е добре, стига през останалите дни да не се лежи на дивана. Когато ми остава време, комбинирам тренировките с йога или народни танци. Вярвам, че броят седмични тренировки е строго индивидуален и е важно човек да слуша тялото си, защото ако се претовариш – следват контузии.

Как се храниш – спазваш ли режим, има ли храни, които избягваш?

Миналата година спазвах доста строг хранителен режим, но това беше с цел отслабване, т.к. бях около 116 килограма. Това беше когато за пръв път започнах да се занимавам активно с кондиционни тренировки и CrossFit. Последните 5-6 месеца си хапвам сладко като ми се прияде например, но продължавам да си спазвам няколко основни принципа на хранене. Първият е в основните хранения да има обилно количество фибри, а когато е невъзможно, ги взимам като добавки. Вторият е да има протеин в почти всяко хранене – било то от месо, млечни продукти, ядки или добавки. Въглехидрати като картофи, ориз и хляб не ям в ежедневието си и около 80% от храната си я приготвям сам.

6B3A5969Виждаш ли връзка между храненето и тренировките?

Огромна. Двете неща вървят ръка за ръка, и според мен храненето има по-голяма тежест. Колкото и много да тренираш, ако ядеш боклуци, няма да има добри резултати. Това е като да си сипваш на спортния автомобил евтина нафта – пак върви, ама не е същото Аз например имам периоди, когато изпитвам невероятен глад за сладко и джънк. Ако му се отдам, до няколко дни усещам как ми пада силата и издръжливостта. Най-добре се чувствам ако ям пресни зеленчуци, месо и храни, които си приготвям сам.

Въпрос само на сила, или и на нагласа – как се печели състезание

Не опира само до сила, според мен рухнеш ли психически, губиш състезанието. Винаги се случва нещо неочаквано, нещо се обърква, важно е да запазиш самообладание. Например на финалния комплекс, при двойните скокове на въже знаех, че там ще закъсам сериозно, но това не ме отказа да продължа да опитвам. Ако трябва да съм честен, никога до сега не бях правил толкова бройки. Отивам с нагласата да дам най-доброто от себе си, а ако то е достатъчно добро, ще взема и челна позиция.

Какво ти дават тренировките в CrossFit Dream и какви са твоите причини да тренираш с нас?

Накратко – чувствам се добре като тренирам. Това което ми харесва е приятелското отношение и обществото, което се е създало – хората, които тренират там са много готини. Също така, треньорите не пропускат да поправят грешките в техниката ми, въпреки че тренирам от доста време. Отношението, което срещам там е изключително професионално, а и залата е много добре оборудвана.

6B3A7185

От около месец и половина Димо е част от модула за подготовка на състезатели, който провеждаме в CrossFit Dream. Ако и ти искаш да се включиш – обърни се към треньорите в залите.

Споделете с приятели: