Любим въпрос – опасен ли е кросфит. След сравнението между кросфит и фитнес и дилемата какво да изберем, идва ред и на тази тема. Тя се повдига напълно резонно и затова заслужава сериозно отношение. Ще я разгледаме от три различни ъгъла – репутацията на кросфит, рисковете от кросфит и начините, по които ние в CrossFit Dream им противодействаме.

Репутацията на кросфит

И отново дефиницията на кросфит – постоянно променящи се функционални движения, изпълнявани с висока интензивност. Скачаме, вдигаме тежести, катерим се, бутаме, дърпаме, висим. В общи линии правим най-разнообразен микс от движения. Когато се добави интензивност, става натоварващо.

В действителност голяма част от критиките към кросфит идват от външната среда – главно от хора, които или не тренират, или тренират по съвсем друг начин. Класиката във фитнеса – изолирани, едноставни движения, дълги почивки, фиксирани серии – може да се струва по-безопасна за някои, но пък ние подлагаме под въпрос ефективността.IMG_9721

Кросфит игрите също допринасят за фактора „страх“. Там виждаме нечовешки усилия и демонстрация на страхотни възможности, атлети които бързат и наглед пренебрегват техниката и здравия разум. Но нека не забравяме, че това са професионални атлети, които се борят помежду си. И както във всеки друг спорт – просто няма база за сравнение между огромната маса трениращи за удоволствие и малцината елитни състезатели. Помислете например за аналогията с който и да е боен спорт.

Кросфит понася критики заради интензивността, главно с аргумента, че не може да се изпълняват голям брой повторения с висока интензивност, без това да повлияе на техниката на изпълнение. Други критики са заради бързото преминаване от едно движение в друго. Има и критики с обвинение в „безразборно“ подбиране на движенията в комплексите.

Нека влезем по-навътре в темата.

Рисковете при кросфит

В CrossFit Dream предлагаме кросфит тренировки от 2011 година и вече сме натрупали достатъчно опит, за да можем да коментираме всички основни критики срещу методиката. През годините сме виждали травми, проблеми, чували сме оплаквания, помагали сме на много хора да се справят с контузии.

Егото – мога и знам всичко

img_0160

И можем да кажем категорично: риск номер едно е личното его. Желанието да се докажем, да дадем повече от себе си или да впечатлим някого, е най-голямата опасност. Заедно с него идва стремежът да докажем на треньорите, че може да направим нещо, което те не ни дават. Тази взривоопасна комбинация е причина за най-честите травми, които виждаме в залата. И да, те не са резултат от лоша методика, а от неразумна лична преценка на възможностите ни.

При такова поведение в кросфита рискът е относително нисък – в най-лошия случай следва няколкомесечна почивка. Проявлението на тези поведения в живота може да е далеч по-опасно. Стига да дадем за пример надценяването на шофьорските ни умения и стотиците фатални катастрофи годишно. Или пък пренебрегването на предупрежденията и карането на ски при опасност от лавини. Можем ли да направим аналогията, че шофирането е рисково занимание, или че ските са винаги опасни?

Треньорите

Вторият най-голям риск след егото са треньорите. Ако те не познават правилната механика на движение, ако не са запознати с методологията и прогресиите за учене, тогава може да е наистина опасно. Затова именно кросфит е лицензионна система – за да предлага кросфит, залата трябва да е лицензирана. Това гарантира, че има треньори със сертификат, които са положили изпити и са запознати с това, което се изисква за безопасното водене на групи.

Нова аналогия – очаквате ли безопасно шофиране, ако се возите при таксиметров водач, който няма книжка и не е държал изпит по кормуване? А очаквате ли адекватно лечение от лекар, който не е учил и не е положил изпити?

Тренировките

Третият голям риск са самите тренировки. Програмирането при кросфит не е хаотично – всеки комплекс трябва да има цел и да е ясно към какво е насочен. Кое от десетте качества, които развива кросфит, е застъпено в тренировката? Какъв е смисълът от нея? Това са въпроси, на които трябва да може да бъде даден отговор.

Кросфит комплексите са насочени към работа в трите различни метаболитни модела, по които тялото работи – фосфагенен, глюкогенен и аеробен. Те изискват кратки и много тежки тренировки, близо до максималното усилие (фосфагенен), умерено усилие (глюкогенен) – работа със 70-80% от възможностите (близо до интервално трениране), аеробен – работа с ниско натоварване (20-30% от капацитета), което продължава за период от 20 и повече минути.IMG_8756

Сигнална лампа: ако видите много продължителен комплекс с тежка щанга, трябва да имате едно наум. Освен ако наистина не сте в отлична форма и нямате големи възможности. Ако например видите 15 повторения мъртва тяга в комплекс със 100 килограма, а комплексът продължава повече от 7-8 минути, то вашият личен максимален резултат трябва да е поне 180-200 килограма за едно повторение. В противен случай ще ви трябва твърде много време за възстановяване, а бързането може да има неприятни последици.

Друга сигнална лампа: AMRAP комплекс за над 20 минути, в който са включени няколко различни движения с голяма бройка повторения (примерно 4-5 движения с по 70-80 повторения всяко). Това не би трябвало да е AMRAP, а Chipper и комплексът е дело единствено на неразбиране или неясни амбиции от страна на треньорите. С подобни безсмислени тренировки освен натоварване на ставите и изтощение, едва ли ще постигнете друго.

Какво правим в CrossFit Dream и как противодействаме на рисковете?

До този момент очертахме три основни рискови фактора – личното его, слабите треньори, лошото програмиране на тренировките. Това са основните причини кросфит да е рисков спорт – всички останали критики – за интензивност, техника и подбор на упражненията, произтичат именно от тези рискове.

Егото е най-трудният за управление риск, защото той произтича от личната нагласа на всеки човек. В CrossFit Dream се стремим да се движим по пирамидата: стабилност, консистентност, интензивност. Това означава, че докато не видим стабилност и добра техника на движение, ние не очакваме интензивност и не налагаме такава. Няма да ни чуете да ви караме да сте по-бързи с щангата или да сложите още килограми, освен ако не сме сигурни, че сте готови за това. Ние говорим и обясняваме, но от вас зависи дали искате да чуете.

IMG_9909

Треньорите в CrossFit Dream преминават периодични обучения и инструктаж за техниката и изискванията към движенията. Във всяка от залите има сертифицирани треньори, които водят групите – това с особена сила важи за тренировките за начинаещи, встъпителния курс CrossFit Beginners и модулите по механика.

Подбора на упражнения и програмирането в CrossFit Dream е всичко друго, но не и хаотично. Тренировките се съобразяват с възможностите на залата, с очаквания брой трениращи (затова записването е важно) и предлагат комплекси, разположени и в трите метаболитни модела.

Основна характеристика на тренировките е, че всяка от тях може лесно да бъде адаптирана както за начинаещи, така и за много напреднали атлети. Така всеки може да вземе максимума от комплекса и да преследва своите лични цели.

И ако трябва да обобщим:

  • Кросфит не е рисков, рисково е егото
  • Тренировките не са опасни, но неподготвените треньори могат да бъдат
  • Безсмислените комплекси могат да бъдат опасни

За да не се подлагате на излишен риск:

  • Оставете егото си извън залата
  • Използвайте активно времето за разтягания
  • Бъдете съсредоточени от началото до края на тренировката
  • Слушайте треньорите и се съобразявайте с мнението им
  • Бъдете взискателни към треньорите и питайте
  • Търсете информация и четете

И така, приятно и безопасно трениране!

Споделете с приятели: