Ние в CrossFit Dream не обичаме обобщенията, защото всеки медал има две страни и генерализираните истини и крайните твърдения рядко ни допадат. Но случаят не е такъв, що се отнася до захарта и бързите въглехидрати като цяло. Да, и те имат място в менюто на всеки, но е факт, че е добре да ограничим приема им в разумни граници, а понякога – дори напълно да се лишим от тях за известен период. Това, разбира се, важи с още по-голяма сила, ако се стремим към редуциране на телесните мазнини, но ограничаването на консумацията на захар е важно и от чисто здравословна гледна точка – т.е. ако искаме да сме здрави, не е добре да прекаляваме с простите въглехидрати.

Но отказването на сладкото не е толкова лесна задача, когато се сблъскаме с нея на практика, нали? Вероятно всеки го е изпитвал лично на гърба си. Ето защо в тази статия ще ви представим няколко лесни трика, които помагат в борбата с непреодолимото желание да хапнем нещо сладко.

Захарта е нещо, което предизвиква силна зависимост на биохимично ниво в организма, подобно на наркотик. Затова ако хапнем малко, попадаме в омагьосан кръг и искаме още и още. Така се стига до прекомерна консумация, която би могла да доведе до сериозни заболявания като диабет, хронична умора, наднормено тегло и др.

Ето и триковете, с които да преборите апетита си за сладко:

1. Не пийте кафе на гладно

Кафето на гладно, без да консумирате храна с него, гарантира глад за сладко на по-късен етап от деня. Рано сутрин би трябвало да произвеждаме увеличени количества кортизол (или т.нар. хормон на стреса), който да ни помогне да започнем деня. Но много от нас, поради хронично недоспиване, не произвеждат достатъчно кортизол и следователно се обръщат към кафето за помощ. То пък изстрелва кортизола в небесата рязко, но след това също толкова рязко спада и тогава клетките ни имат силна нужда от инсулин, което обяснява и желанието да хапнем нещо сладко. Съветът ни е ако обичате кафето рано сутрин – то консумирайте го със закуска, богата на протеини и полезни мазнини, която да балансира инсулиновите нива, или поне добавяйте кокосово мляко и канела към него. Зеленият чай също е добра алтернатива за заместване на кафето рано сутрин на гладно.

2. Пийте достатъчно вода, която да осигурява балансиран прием на минерали.

Недостигът на витамини и минерали в организма също е една възможна причина за силно желание за сладко. Минерална или трапезна вода – важно е да приемате по минимум 2л на ден.

3. Заобичайте комплексните въглехидрати

Ако сте на режим, силно ограничаващ въглехидратите, вероятността в един момент да изпитате непреодолимо желание за сладко, е сравнително голяма. Сложните въглехидрати като кафевия ориз и сладките картофи, добавени в умерени количества в поне две хранения на ден, ще балансират нивата на кръвната захар, а от там и резките пикове и спадове в инсулиновите нива, виновни за апетита за сладко.

4. Употребявайте натурални подсладители и подправки.

Канелата например е отличен стабилизатор на кръвната захар. Също така, стевията е чудесна алтернатива на захарта – не влияе на кръвната захар и не е вредна като изкуствените подсладители, плод на химическата индустрия.

5. Не прекалявайте с консумацията на протеини.

Човешкият организъм има лимитиран капацитет за усвояване на протеини. Ако го надмине, то излишният протеин се превръща директно в захар, за да бъде употребен под формата на енергия. А това отново води до резки промени в инсулиновите нива. Също така е вярно обаче, че недостатъчната консумация на протеин усилва желанието за сладко, затова е добре да намерите своят балансиран прием на белтъчини – експериментирайте с организма си.

6. Редуцирайте стреса и си осигурете достатъчно възстановяване.

Качественият и достатъчен сън не може да бъде заменен от нищо, затова винаги се стремете да си осигурявате достатъчно почивка, особено ако имате тежка тренировъчна програма. Недоспиването определено води до усилено желание за сладко, вероятно всеки го е установил лично. По подобен начин действа и стресът на организма, затова се старайте да го държите в здравословните граници.

 

 

Използвани източници:

http://blog.paleohacks.com/

Споделете с приятели: