Да, така е. Калсу е един от най- трудните „геройски“ Кросфит комплекси. Както всеки един такъв комплекс, и този е посветен на американски войник, загинал в сражение. В случая става дума за Боб Калсу, професионален състезател по американски футбол, загинал във войната във Виетнам през 1970та година.

На пръв поглед комплекса изглежда доста лесен за изпълнение- трябва да направиш 5 бърпита и максимален брой тръстери в рамките на една минута. Целта е да се направят общо 100 тръстера.  Оригиналните тежести са 61 кг./ 135 lbs. за мъжете и 43 кг. / 95 lbs. за жените. Тази тренировка сякаш наистина не прилича на нещо кой знае колко трудно…но само на хартия. И както казват Кросфит величия от рода на Крис Спилър – „нейната задача е да раздели мъжете от момчетата“…

Избрах тази тренировка като първа WOW за годината неслучайно. Тя е напълно подходяща за целта. Идеята ми е да продължим спазването на традицията WOW тренировките да са разтърсващи и предизвикателни. След време всеки от вас ще може да я направи отново и сам да отбележи прогреса, който е постигнал в залата.

Ето и някои насоки за изпълнението на тренировката. Ще ви предложа два варианта, като всеки сам за себе си може да прецени към кой да се придържа.

  1. Да започнеш да правиш тръстери без голяма почивка и да достигнеш максималните бройки във всяка минута…поне докато не настъпи умората. А тя, повярвай ми, ще дойде доста бързо и внезапно. Комбинацията от бърпи и тръстер е убийствена. Впоследствие може да продължиш да намаляваш броя на тръстерите, докато направиш финалната бройка.
  2. Да разпределиш силите си равномерно. Направи петте бърпита в началото на минутата и прецени броя на тръстерите до нейния край. Спри се на една бройка, която да изпълняваш във всяка минута. Да речем, че си решил да правиш по 6 тръстера в минута- не ги надвишавай, а по- добре почивай до началото на следващите бърпита.

За мен вторият вариант определено е по- удачен и аз бих се спрял на него. Всеки обаче е различен и предпочитания има всякакви. Всичко зависи от теб!

Успех!

Споделете с приятели: