Като за финал: Тръстъри и Латерални бърпита!

Точно така! Тръстъри и латерални бърпита! Последните дни преди обявяването на 14.5 социалната мрежа гърмеше от спекулации каква точно ще бъде последната Отворена тренировка за тази година. Над 70% от феновете предполагаха, че в последното изпитание ще има тръстъри и бърпита и Дейв Кастро не разочарова кросфит атлетите и любителите на спорта по света.

 

Но преди да ви кажем повече за 14.5, нека направим един кратък обзор на другите две Отворени тренировки- 14.3 и 14.4. В 14.3 Дейв Кастро ни представи комбинация от тяга и скокове на кутия. Тежест за жени – 40кг, за мъже – 60 кг. Жените скачат на 20″ кутия, мъжете – на 24″. Сплитът е следният:

10 повторения тяга, 15 скока на кутия, 15 повторения тяга, 15 скока на кутия, 20 повторения тяга, 15 скока на кутия, 25 повторения тяга, 15 скока на кутия, 30 повторения тяга, 15 скока на кутия, 35 повторения тяга, 15 скока на кутия.

Целта е да се направят максимален брой повторения в рамките на 7 минути. О, забравихме да споменем, че има и една уловка…Във всеки следващ рунд освен повторенията на мъртвата тяга, се увеличават и килограмите на щангата. Жените започват първия си рунд с 40 кг., следващият са с 60 и в последствие- 70, 80, 90 и 100 кг. за финалните 35 повторения. Мъжете започват първия си рунд с 60 кг., следващият с 85 и в последствие 100, 125, 145 и 165 кг. за финалните 35 повторения.

Най-висок резултат на 14.3 имат:
За мъжете: Остин Малеоло със 182 повторения. За дамите: Даниел Сидел със 192 повторения. Тук искаме също така да ви припомним, че миналата година Сидел бе дисквалифицирана точно за подобен сплит.

В 14.4 пък видяхме първия Chipper в Отворените състезания. В него бяха имплементирани и силовите възлизания на халки.
Както мнозина кросфитъри в социалните мрежи отбелязаха: „Моментът на истината дойде!“ Но Chipper-ът сам по себе си не беше единствената новост за Отворените състезания. В него за първи път присъстваше гребане като движение. Самият комплекс представляваше максимален брой повторения за 14 минути от:

60 калории на гребен тренажор, 50 повторения пръсти до пръсти, 40 клека с хвърляне на топка на 3.3 метра височина,
30 обръщания от земя (40 кг. за жените, 60 кг. за мъжете) и 20 силови възлизания на халки.

Най-висок резултат на 14.4 имат:
За мъжете: трикратният шампион Рич Фронинг с 277 повторения. За дамите: шампионката Саманта Бригс с 256 повторения.

А 14.5 бе последната Отворена тренировка, или „Сблъсъкът на шампионите“. Защо сблъсъкът на шампионите? В него един срещу друг се изправиха не кой да е, а трикратният „Най-атлетичен мъж на планетата“ Рич Фронинг, шампионът за 2010 г. и единственият, който е побеждавал Фронинг на Игрите- Греъм Хоумбърг и любимецът на Севернокалифорнийския регион и шампион за 2008 г. – Джейсън Калипа. Но шампионите не свършват до тук! До тях застанаха двукратната носителка на титлата „Най-атлетична жена на планетата“ Ани Торисдотър и шампионът за 2013 г. Саманта Бригс.

Фронинг отново спомена, че това е последната му година като индивидуален състезател и това още повече нажежи страстите. Както той сам каза: Не е важно да спечеля, този път просто трябва да го направя!“ Хоумбърг и Калипа от своя страна заявиха, че да спечелиш Игрите не е същото, ако Фронинг не участва в тях. „Отново даваш всичко от себе си, трудиш се, стараеш се да си по-добър, но не е същото да твърдиш, че си шампион, ако Фронинг не участва“ – казва Калипа. „Искам да докажа на себе си, че мога да победя Фронинг сега, когато спортът е вече толкова по-силен. Залите са толкова повече и атлетите са по-многобройни.“ – споделя Хоумбърг. Нека припомним, че 2010 г., когато Хоумбърг става шампион, това се случва, защото Фронинг се изпуска от въжето, по което се катери в последното състезание, подарявайки титлата на Хоумбърг.

 

Последната Отворена тренировка 14.5 е… за време! Точно така. Няма максимален брой повторения в определен времеви лимит.Тук противник не е времето, а бърпитата и тръстърите! Самата тренировка се състои от:

21 тръстъра, 21 латерални бърпита, 18 тръстъра, 18 латерални бърпита, 15 тръстъра, 15 латерални бърпита…
3 тръстъра, 3 латерални бърпита. С други думи- истинско изпитание за физиката и психиката.

Най-бързо време от всичките пет шампиона даде… Рич Фронинг, който отново доказа, че е най-добрият, циментирайки най-доброто време към момента със своите: 8:25 мин, а втора след него е Сам Бригс, която завърши на едва 9 секунди след Фронинг. Въпреки всичко обаче, победителите в крайното класиране на 14.5 са Джош Бриджис ( за мъжете) с време 7:49 мин. и Саманта Бригс ( за жените) с време 8:31 мин.

Това още веднъж показва колко интересни ще са следващите етапи от пътят към Игрите, както и самото състезание. Възможни са всякакви изненади и промени и всички си задаваме въпроса дали Рич и Саманта ще издържат на конкуренцията за първото място. А това ще разберем съвсем скоро…

Сега предстоят регионалните надпревари, в които ще се включат най-добрите 48 атлета от всеки регион в периода 9 Май – 1 Юни. Те ще бъдат избрани измежду първите 60 най-добри, след преглед на видеата им от тренировката 14.4. Отборните състезания пък ще са между първите 30 отбора за всеки регион, а топ 200 от мастър участниците (т.е. тези на възраст над 54 години) ще се състезават в периода 17-21 Април.

Определено най-интересното тепърва предстои….

снимки: games.crossfit.com

Споделете с приятели: