Не винаги тренировките с тежести дават най- добри резултати и ето защо от време на време е добре да се правят и такива само със собствено тегло. Освен че подобряват издръжливостта, те спомагат и за покачване на силата. Това, разбира се, не означава, че единият вид тренировки трябва да бъде пренебрегван за сметка на другия, защото всеки от тях има своите положителни страни.

Днешното ми предложение е за комплекс, който наскоро правихме в залата и който предизвика доста емоции. Състои се от 3 упражнения и няма никакви тежести или щанги. Изисква концентрация и предизвиква учестено дишане, а след краят му ще си полежите на пода безмълвни поне няколко минути.
И така, целта е да направите 150 скока върху кутия ( платформа, стъпало, бордюр и т.н.), която е не по- ниска от 50 см., а след това да направите 150 свободни клека ( без тежест или щанга, само собствено тегло).

Когато скачате е важно да сте напълно разгънати в най-горната позиция – тазът, коленете и петите да лежат в една права. Същото важи и за клековете – клякайте достатъчно дълбоко така, че в най-долната позиция дупето да минава под линията на коленете ви, а при изправянето се разгъвайте хубаво до край. Дръжте тежестта на петите през цялото време.

В началото на всяка минута обаче трябва да правите по 7 лицеви опори,  а до края на минутата продължавате със скокове, докато не станат общо 150 скока. Когато приключите със скоковете, продължавате да правите по 7 лицеви опори в началото на всяка минута, но продължавате и с клекове до края на минутата, докато не станат отново сумарно 150. Първата минута също започва с лицеви опори.

Опитайте да направите тренировката за възможно най- кратко време. Целта ви е да се опитате да я завършите за около 10-12 минути. Помнете, че колкото повече се бавите, толкова повече лицеви опори ще трябва да направите, защото всяка минута от тази тренировка неизменно започва със 7 от тях!
Комплексът не е труден, но краде много от въздуха ви. Не се предавайте, а го докарайте до края!

Старайте се да изпълнявате всички упражнения с възможно най-прецизна техника така, както е показано в нашите видео демонстрации в секция „Упражнения“, за да бъде тренировката ви максимално ефективна и да се предпазите от травми и контузии.

Ако сте завършили успешно тренировката, напишете времето си в коментарите под тази статия. А какво е усещането след това?

Споделете с приятели: