Вечният дебат: стриктните набирания срещу кип набиранията

Напоследък все повече и повече набира популярност дебатът „за“ и „против“ кип набиранията. Докато една по-консервативна група, оповаваща се на силата твърди, че това не е набиране, привържениците на гимнастическите движения се опитват да докажат обратното.

В действителност истината е много проста. Един атлет трябва да бъде вещ и в стриктните набирания, и в кип набиранията.

По-важен обаче е въпросът  кога е добре да започнат да се изучават кип и бътърфлай кип набиранията. По принцип заучаването на кипове не е препоръчително преди атлетът да бъде способен да направи определен брой стриктни набирания, които варират между 6 и 10. Здравето и безопасността на трениращите са двете основни причини за тази философия за преподаване на кип набирания. Инерцията, която се генерира при самия кип причинява голям стрес върху раменния пояс, който от своя страна изисква определена сила, стабилност и гъвкавост.

 

В защита на Кип набиранията:

Някои от ползите, които може да извлечете от кип набиранията са:

  • Кипът включва в себе си няколко мускулни групи, което от своя страна разпределя работата и позволява по-голяма скорост и по-голям брой повторения да бъдат изпълнени в една серия, отколкото при стриктните набирания. Това означава по-голяма мощ, която от своя страна е ключова в CrossFit.
  • Всяко кип набиране изисква двойна смяна на посоката на движение. Това помага за гъвкавостта и тайминга, без които спортът не би съществувал.
  • Кип набиранията увеличават силата! Точка!
  • Подпомагат координацията на атлета. Това е умение, което е екзистенциално за всички спортове.
  • Да не забравяме най-важното – кип набиранията са забавни.

В защита на стриктните набирания:

Защо не трябва да оставяме на заден план стриктните набирания? Те са един страхотен начин за развиване на силата за едно изначално функционално движение – катеренето. При него не може да кипвате. Работата върху функционалните движения е искрата на CrossFit.

 

Всичко написано до тук води до една елементарна истина: ставайки по- добър в едното движение, това неминуемо ще доведе и до подобряване на постиженията в другото. Колкото повече стриктни набирания правите, толкова по-добър ще бъде вашият кип, а също така ще направи катеренето на въже много по-приятно изживяване. Развивайки силата, необходима за стриктни набирания, трениращите биха намалили рискът от травма при кипа.

Ако не можете да правите набирания, не се обезкуражавайте, поговорете с треньорите си, те са там, за да ви помогнат. Малко работа с ластици, негативни набирания, халки и други са пътят към успеха. Не бързайте- правете малки крачки и скоро ще станете свидетел на първото си стриктно набиране.

Споделете с приятели: