Идеята на Кросфит

Без съмнение в момента Кросфит е най-яката тренировка, която буквално може да „запали“ тялото ти. Упражнения като бърпи, лицеви опори, набирания, бягане, коремни преси и вдигане на тежести се комбинират по определен начин, за да заформят една невероятна и разнообразна тренировка. Разнообразие – това е ключът към прогреса! Всеки ден тренировката е различна, следвайки обаче определена схема и недопускайки хаос.

В тази връзка, много важен е въпросът:

Има ли място Кросфит в спортния режим на децата? Отговорът е: категорично ДА!

Всяка една кросфит тренировка би могла да бъде съобразена с моментните възможности на спортуващите. По този начин заниманията много успешно могат да бъдат пренесени и върху децата. При тях всичко се поднася под формата на игра, защото малчуганите развиват двигателната си култура между 5 и 12 годишна възраст. Тогава те биха могли най-успешно и лесно да усвоят двигателни навици и умения, които впоследствие да доразвият. Ако Кросфит тренировките са правилно структурирани и поднесени, биха могли да развият в правилна посока мускулатурата и целият опорно-двигателен апарат на децата, предпазвайки ги от контузии.

Какво представлява една примерна Кросфит тренировка за деца?

Най-голямото притеснение на родителите е, че децата им от малки ще бъдат натоварвани с непосилни за тях тежести и това би спряло по-нататъшното им развитие. Родители, бъдете сигурни, че ние няма да даваме на децата ви да вдигат тежести, а ще им предложим занимание под формата на игра, изграждаща у тях координация и адекватни двигателни навици. Една примерна тренировка може да изглежда така: 10 кълбета напред, 10 клека и 10 скока на кутия, повторени в рамките на 3 до 5 минути. Следва тренировка за деня: 10 качвания и слизания на кутия, 10 клека и мечешко лазене, всичко това в рамките на 10 минути. Същинската част на тренировката за деца обикновено не продължава повече от 10 минути.

Разбира се, в програмата можем да добавим и нови движения и умения, върху които да поработим. Учим децата как правилно да вдигат предмети от земята, как да клякат и да се движат правилно.

Кога е най-добре да започнат заниманията?

На практика заниманията могат да започнат след третата годинка на детето. В тази възраст е много важно да няма натоварвания с тежести. Те биха могли да започнат около десетата година и не повече от три пъти седмично. Съветът ни е при всички случаи да потърсите и да се доверите на квалифицирани и опитни треньори, на които да можете да разчитате. Само в този случай бихте могли да сте сигурни, че детето ви ще се забавлява докато изгражда здрав опорно-двигателен апарат, стави и мускулатура.

Споделете с приятели: