За кросфит методиката

 

Какво е кросфит?

Кросфит е система за трениране, която включва елементи от гимнастика, лека атлетика и вдигане на тежести. С нея развиваме основните физически качества: сила, издръжливост, мобилност, бързина, баланс, експлозивност, точност. Тренировките са кратки, но интензивни. Идеята е докато ставаш все по-силен, издръжлив и атлетичен, да опознаеш границите на възможностите си, състезавайки се със самия себе си и да изпиташ истинско удоволствие от предизвикателството, което ти поднася тренировката. Кросфит е за хора, които търсят динамика и разнообразие, а не разполагат с много време в забързаното си ежедневие. 

Как са структурирани тренировките

Всеки ден тренировката в залата е различна. Това означава, че винаги тренираш разнообразно, без излишна рутина и всякакво отегчение. Залагаме на упражнения от лека атлетика, гимнастика и вдигане на тежести в различни комбинации. Във всяка тренировка отделяме време за заучаване на ново движение или умение. Развиваме сила, бързина, координация, баланс, издръжливост.

Вярно ли е, че Кросфит носи висок риск от контузии?

Твоята сигурност по време на кросфит тренировка е нашата задача номер 1! Треньорите в CrossFit Dream имат необходимите познания и умения, за да направят всяка една тренировка подходяща и достъпна за всеки, независимо от неговата възраст, пол и двигателна активност. Всеки вид физическа активност би могла да е опасна, ако не е съобразена с индивидуалните специфики на трениращия. Кросфит определено не е опасен, ако до теб има треньори, които знаят как да структурират тренировките, да наблюдават за правилно изпълнение на упражненията и най-вече – да знаят кога да те спрат ако нещо не е наред. Да, както във всеки друг спорт, и тук има контузии. Нашата цел обаче е чрез добре подредени тренировки и перфектна техника на изпълнение да намалим риска от контузии. По този начин движейки, хранейки и възстановявайки се правилно подобрябваме значително и качеството си на живот.

Какво е WOD?

Тренировката на деня ( Workout of the day ) можеш да намериш изписана на дъската в залата. Това е тренировката, която всеки, дошъл в съответния ден, прави. Тя се състои от загрявка, усвояване на ново движение ( или затвърждаване на вече заучено ) и кросфит комплекс. Всеки ден е различна и уникална посвоему.

Защо се тренира в група?

Защото е по-яко. Тренираш в група заедно с други кросфитъри, без значение от нивото ти на подготовка, но все пак с квалифицирани треньори. Идеята на това е постоянно да виждаш какво могат и правят другите, да се опитваш да стигнеш тяхното ниво и така да ставаш по-добър в залата. Стимулът, който получаваш по този начин е неописуем, а състезанието с останалите в залата е постоянно. Не се притеснявай, при нас има достатъчно треньори, които да ти обърнат персонално внимание и да те научат на движенията, в които не си напълно сигурен и уверен.

Какво е Open Gym?

По време на Open gym можеш да дойдеш в залата и да използваш цялото налично оборудване, за да направиш своя собствена тренировка. Би могъл да работиш над умения или движения, в които не си уверен или пък можеш да направиш някоя от тренировките през седмицата, която си пропуснал. На разположение в залата има треньор, който би могъл да ти помогне и да отговори на въпросите ти.

Кросфит и аз 🙂

Искам да тренирам кросфит индивидуално. Как?

Можеш да го правиш в часовете ни за свободна тренировка (Open Gym) Не е трудно.  Ако искаш да си под надзор от треньор, трябва да вземеш индивидуална тренировка. Необходимо е да се уговориш с някой от нашите треньори и да си запазаиш час за индивидуална тренировка. Често по този начин подготвяме атлети от различни спортове, които се готвят за състезание или пък хора, които смятат, че им е рано да се  включат към груповите ни тренировки.

Коя е най-ранната възраст, на която е подходящо едно дете да започне да тренира кросфит?

В програмата CrossFit Kids записваме деца от 6-годишна възраст. Важното е детето да може да възприема и усвоява лесно двигателните навици, на които ще го научим и да се забавлява с нас докато тренираме играейки.

Колко често е най-добре за мен да тренирам?

Всичко зависи от личните ти предпочитания, желания и амбиции.  Зависи и от това какво правиш през останалата част от денонощието, как се възстановяваш, храниш, спиш и т.н. Най-често тренировките по Кросфит следват схемите 3/1 (3 дни тренировки и 1 ден почивка) или 5/2 (5 дни тренировки и 2 дни почивка).  Ако работиш по 8 часа  (и повече ) на ден и нямаш амбицията да се готвиш за The CrossFit Games, тренировки от 3-4 пъти седмично са напълно достатъчни. Тук има подробна информация по въпроса

Ще имам ли полза за основния спорт, който практикувам, ако тренирам и Кросфит?

Разбира се.  Кросфит е застъпен в подготовката на много елитни състезатели в различни спортове. С времето кросфит методиката е доказала своята ефективност и все по-често се наблюдава включването й като част от професионалните тренировъчни програми.

Ще стана ли много мускулест/а от кросфит тренировките?

Тялото на всеки един от нас реагира по различен начин на физическите натоварвания, като това в голяма степен зависи и от гените ни. Да станеш „прекалено“ мускулест/а изисква много време, а и редица условия, сред които специален хранителен режим и суплементация. Предимно дамите са тези, които са притеснени от вероятността да станат прекалено мускулести, а точно при тях това е изключително трудно постижимо, поради редица физиологични причини, най-вече хормонални. Така че не се тревожете – единственото, което може да постигнете чрез кросфит тренировките, е по-атлетично и здраво тяло.

Не съм във форма, чувствам се прекалено възрастен/обездвижен/тромав. Мога ли да тренирам Кросфит?

Никога не си твърде възрастен или твърде едър, за да  започнеш да правиш нещо добро за себе си. В CrossFit Dream би могъл да чуеш само похвали и аплодисменти за това, че си решил да предизвикаш себе си.. Ние винаги приветстваме новите членове на залата и с удоволствие им помагаме да започнат своето ново начало. Помогнали сме на много хора да подобрят живота си, в зависимост от поставените цели – имаме случаи на свалени над 25 излишни килограма, трениращи бременни жени, възстановяване след операции и раждане, подготвяме и атлети в различни спортове.

Как да тренирам, ако не мога да направя „Тренировката на деня“ (WOD)?

Една от основните задачи на треньорите в CrossFit Dream е да направят всяка една тренировка достъпна и възможна за изпълнение от всеки, трениращ с нас, независимо от нивото му на подготовка. Ако има движения или упражнения, които не можеш да изпълниш поради някаква причина (било заради контузия или недостатъчен опит в залата), нашите опитни треньори ще ти помогнат и ще намерят най-добрите заместващи движения, за да можеш да направиш тренировката си.

За залата

Има ли Crossfit Dream лиценз?

Да, CrossFit Dream е единствената официално лицензирана зала в София, която може да предлага тренировки по Кросфит. Това е така, тъй като CrossFit е търговска марка и всеки треньор или зала, които искат да работят по тази система, трябва да минат необходимото обучение и сертифициране, а впоследствие и заплащане на годишна лицензионна такса. На сайта www.crossfit.com можеш да научиш повече за треньорите и лицензираните зали навсякъде по света.

Кой тренира в залатa?

В CrossFit Dream тренират хора от най-различни възрасти и професии; мъже, жени, деца и цели семейства. За малчуганите предлагаме специални грижи и отношение, за да можем да развием у тях адекватна двигателна култура и навици. Трениращите се различават по отношение на сила, издръжливост и ниво на физическа подготовка, но на практика Кросфит може да тренира всеки, който има желание да направи нещо добро за себе си.

Къде се намират залите?

CrossFit Dream Мотописта се намира в ж.к Мотописта, в близост до България Мол, а CrossFit Dream Skyler е в Хаджи Димитър, в сградата на Billa, ул. Скайлер

За лагерите

Kакво е бууткемп?

Бууткемп е спортен лагер, който организираме сред природата, далеч от градски шум и мръсен въздух. С нас вземаме подходящо за тренировки оборудване и така на практика пренасяме залата на открито. Зареждаме се с много положителни емоции и  готино настроение. Тренираме по няколко пъти на ден, като балансът между спорт, почивка, храна и купон е задължителен.

Кога се ходи на лагер?

На лагер ходим няколко пъти в годината. Имаме лагери в планината, но има и такива на морския бряг. Избираме интересни и пленяващи дестинации, които в повечето случаи пазим в тайна до последния момент.

Кой може да ходи на лагер?

На лагер може да дойде всеки, който е член на нашата зала. Независимо от колко време тренираш с нас или колко си подготвен, винаги си добре дошъл на някой от нашите спортни лагери. Там ще намериш нови приятели и ще се учудиш колко сплотяващи са тренировките сред природата.

Къде са лагерите?

Винаги избираме място, което да отговаря на високите ни изисквания откъм храна, база и условия за трениране. Досега сме ходили на високопланинската спортна база Белмекен, Долна баня и Юндола, Батак и др.,  а лятото по традиция сме в някое китно хотелче по бреговете на Гърция.