Чувал съм, че кросфит тренировките са твърде тежки.

Гледах едни клипове в YouTube – човече, тия хора са зверове.

Кросфит са някакви тренировки за машини.

Май трябва да потренирам, за да вляза във форма. Чак след това мога да пробвам кросфит.

Никога няма да издържа на това темпо, изключено е дори да опитам кросфит.

Всичко това са реални твърдения и констатации. Чуваме ги всекидневно, срещаме ги много често. По всяка вероятност те спират много хора да опитат тренировките или да се откажат бързо след първата мускулна треска. Ние обаче сме категорични – кросфит като подход е подходящ за всички, а в CrossFit Dream имаме за цел всеки трениращ да се чувства комфортно и да напредва постепенно.

Очевидно е, че притеснения има. Нека ги разгледаме, като започнем от подхода – казвали сме го доста пъти, припомняме го и сега – кросфит е система от разнообразни функционални движения, изпълнявани с висока интензивност. Дърпаме, бутаме, скачаме, клякаме, тичаме, гребем, висим. Всичко, което може да ни се случи в живота.

Функционалните движения няма как да бъдат притеснителни. Притеснителна може да бъде техниката на изпълнение, притеснителна може да е неадекватната преценка за натоварване. Функционалните движения са естествени за тялото движения, които ангажират по няколко ставни и мускулни групи. Примери са вдигането на предмет от земя (мъртва тяга), вдигането на същия този предмет над глава – раменна преса, клякането, тичането.

Частта от дефиницията, която може да е притеснителна за мнозина, е интензивността. Погледнато теоретично, интензивността може да се определи като мощност – приложената сила, умножена по разстоянието. След това – разделена на времето. Казано по-просто – интензивността е да се свърши повече работа за по-малко време.

Интензивност? Какво е това?

Към интензивността на трениране можем да погледнем по няколко различни начина.

Първият и най-важен за нас в CrossFit Dream, е моментът, в който интензивността се появява. Ние вярваме в поредицата – механика и мобилност, стабилност и устойчивост, интензивност. Това означава, че интензивността в смисъла максимално количество работа за възможно по-кратко време, идва тогава, когато е налице достатъчно добра техника и стабилност на движенията.

Crossfit-Pyramid-960x675

В тази връзка трениращите биват подканяни да повишат интензивността – дали чрез по-висока скорост или чрез по-големи тежести, едва тогава, когато са постигнали стабилност и добро изпълнение. Така че, ако чувате “дай малко газ”, “по-бързичко, моля” и други подобни призиви от треньорите, да знаете – целта им не е да ви навредят, а да постигнете по-добър резултат.

Като илюстрация за това можем да кажем нещо, което всички знаем – че прогресът се намира отвъд зоната ни на комфорт. А да излезем сами от нея е трудно, затова ни трябва подканяне отвън. И е работа на треньорите да определят дали сме готови за това.

Вторият аспект на интензивността е това, че тя е силно относителна. Не е универсална и не е еднаква за всички. Да вземем пример с набиранията – дали правите бътърфлай, кип набирания, стриктни набирания или набирания на халки – вие можете да достигнете високото ниво на интензивност, гарантиращо резултати.

Тук на помощ идва скалирането – възможността всяко натоварване да бъде заменено с такова, каквото е адекватно за трениращия. Тренировките могат да се адаптират към нуждите и възможностите на всеки – било чрез промяна на тяхната продължителност, било чрез промяна на някое движение, било чрез намаляване на желаните повторения.

Ние имаме за цел да се постигне интензивност при всяко движение, като тя трябва да е съобразена с възможностите на трениращия. Например, при много от трениращите няма как да очакваме интензивно изпълнение на 10 набирания на лост в серия, но можем да очакваме 10 набирания на халки. А когато те започнат да изглеждат твърде лесни и интензивността може да бъде увеличена с променено натоварване, а не със забързване – е време да се премине към набиране на лост.IMG_0690

Третата линия на интензивността е по отношение на личните цели. А те са съвсем различни за начинаещите кросфитъри, средно напредналите, напредналите и състезателите. Не може да става и дума за сравнение между интензивност като мярка за извършена работа при човек, който сега започва с кросфита, и такъв, който се готви за състезание.

Ето пример – не знаете какво е футбол и първият път, когато виждате тази игра, е по време на финала на Шампионска лига. Веднага си купувате една топка и очаквате, че можете да играете като Реал Мадрид. Ами не става така. Или гледате Формула 1 и очаквате, че може да шофирате по същия начин. При всички случаи ще имате нужда от доста време тренировки и адаптация, за да заприличат усилията ви на това, което сте видели по телевизията. Ако изобщо заприличат. Същото е и с кросфит – ще трябва доста да потренирате, преди да започнете да вдигате интензивността.

Всъщност, особено що се касае до хора, които по една или друга причина не са тренирали дълго време, ние силно препоръчваме кросфит. Защото, повтаряме отново, движенията са естествени за тялото, а интензивността идва с времето. Докато тя дойде, се активира мускулна тъкан, събуждат се сетивности на тялото, метаболизмът се забързва.

Затова – не се плашете от клиповете в интернет, не се доверявайте на митовете, че кросфит е твърде тежък. Елате в залата, опитайте, дайте шанс на тялото си с поне 8-10 тренировки в рамките на месец, а след това преценете дали това е спортът за вас. В противен случай никога няма да разбере на какво е способно собственото ви тяло!

Най-прекият път да се запознаете и да харесате кросфит, е специалната програма на CrossFit Dream за начинаещи CrossFit Beginners – изгради основите. Ако се чудите как да започнете – не се колебайте, тази програма е за вас. 

Прочетете и това:

Кросфит или фитнес – кое да избера?

FAQ: Опасен ли е кросфитът?

Скалиране – защо, за кого и как се адаптират CrossFit тренировките?

Кросфит за начинаещи – моята първа тренировка

Споделете с приятели: