Класика. Защо да предпочета кросфит пред фитнеса*? Каква е разликата? Кое е по-подходящо за мен – не само сега, а и в дългосрочен план? Това са само част от въпросите, с които се срещаме всеки ден. И макар за нас отговорът да е лесен, си заслужава да отделим време по темата.

Започваме с уговорката, че няма общовалидна истина. В този случай изборът не е между добро и лошо, а между лични предпочитания и нагласи. Затова – с каквото и да сте решили да се захванете, поздравления. Спортът и добрата храна са най-прекият път към здравето.

Именно заради това няма да изброяваме плюсове и минуси. Ще изброяваме само характеристики, тъй като всяка от тях може да се възприема субективно и индивидуално.

Залата

IMG_0344

Залите за CrossFit по света си приличат – те са широки празни помещения, подовата настилка е гума, край стените са струпани тежести и лостове, има гимнастически лостове за набирания, често и гимнастически халки. Най-често липсват огледала. Защото ние сме в залата, за да тренираме, не за да позираме. За да носят името CrossFit, залите трябва да са лицензирани и да са достъпни на сайта на CrossFit Inc. Затова и няма компромиси – ако залата е лицензирана от CrossFit, вътре ви очакват адекватни треньори и тренировки.

Фитнес залите могат да са разнообразни – там лицензи няма. Могат да са огромни дву- или триетажни сгради с множество бягащи пътечки, лъскави спа центрове и много уреди. Но могат и да са като фитнесите в класическия български хотел – лежанка, лост, велоергометър и три дъмбела (защо три… ами не знам). Можете да попаднете на всякакъв фитнес – чист, мръсен, лъскав, по-умерен. Вътре обикновено има уреди и вие се справяте сами с тях.

Тренировките

Кросфитът е система от постоянно променящи се функционални движения, изпълнявани с висока интензивност. Разширено, това означава разнообразни, многоставни, естествени за тялото движения като клекове, скокове, вдигане на предмети, пренасяне на предмети. Целта е упражненията да се изпълняват интензивно, за да се ускори изгарянето на мазнини. Основната цел е развиването на функционална сила, гъвкавост и мобилност на тялото.

При класическият фитнес ситуацията е по-различна. При него се набляга на изолирани движения, изпълнявани в серии с определена почивка между тях. Интензивността често отсъства, а упражненията се изпълняват в последователност по мускулни групи. Основната цел е развиване на сила и трупане на мускулна маса. В един ден се тренират една или няколко отделни мускулни групи.

Уредите

В кросфит залите няма да намерите много уреди за тренировка – най-често се срещат гребни тренажори и специфични колелета (много различни от стандартните велоергометри). Работи се със свободни тежести – щанги, дъмбели, въжета, гимнастически лостове и халки, медицински топки. Именно тренировките със свободни тежести предизвикват развиването на координация, баланс, мобилност и адаптивност на тялото.

Във фитнес залите може да се видят всякакви уреди, насочени към работата с изолирана мускулна група. Класика са бягащите пътечки, велоергометрите, гладиаторите, различните машини за гръдни, гръбни мускули, за долната част от тялото. За използването им често има инструкции, но въпреки това се срещат интересни тълкувания.

Останалите трениращи

Кросфит тренировките се изпълняват в група. Всички тренират това, което е написано на дъската, най-често какво е то се научава директно в залата, непосредствено преди тренировка. Хората от групата се познават – често си говорят и разказват за предишни тренировки, надъхват се, сравняват се помежду си.

Така постепенно около кросфит се оформят големи общности. Треньорите познават всеки поименно, запознати са с неговото състояние и възможности, здравословни проблеми, травми, нагласи. Знаят кога да натиснат за още малко усилия, знаят кога да те накарат да почиваш.

Във фитнес залата обикновено тренираш сам. Или с приятел. При повече от един приятел практиката показва, че повечко се набляга на приказките, а не на тренирането. Подготвяш сам програмата си сам, сам си отговорен за изпълнението й. Отговаряш само пред себе си и обикновено никой не те притиска да даваш повече от себе си или да почиваш. Всичко е до собствено усещане. Освен, разбира се, в случаите, когато се работи с персонален треньор.

Треньорите

Груповите кросфит тренировки се водят от треньори. Те задават темпото на работа и придвижват групата през цялата тренировка – от загрявката, през разтягането, времето за техника и самият тернировъчен комплекс. Треньорите са там, за да гарантират твоята безупречна техника и твоето здраве. Те няма да ти позволят да тренираш с по-тежко, отколкото можеш. Нито по-интензивно, отколкото са възможностите ти.

Треньорите те познават, изискват то теб, често изискват и неща, които ти се случват извън залата – питат те какво си ял, интересуват се от съня ти, твоята натовареност, добавките, които приемаш.

В класическия фитнес не е така. Там си сам със себе си, своите разбирания и своите усещания. Дори да имаш предписана програма, сам следиш за техниката и изпълнението, резултатите и здравето си. Отново – освен в случаите, когато работиш с персонален треньор. Това обаче обикновено е далеч по-скъпо, отколкото кросфит тренировките.

И все пак -кое да предпочета?

След всичко, казано дотук, изборът си остава твой – самият факт, че избираш между спорт и спорт, а не между спорт и мързел, е страхотен. Ако се мотивираш от групата, ако тренираш по-лесно, когато някой те следи и насърчава, ако искаш винаги да си под надзора на треньор, ако обичаш състезанието и предизвикателството – кросфит е за теб.

Ако предпочиташ да тренираш сам, сам да определяш какво точно ще правиш и как ще се натовариш, ако не обичаш груповите занимания – остани при фитнеса. А когато ти омръзне и поискаш нещо по-предизвикателно и интензивно – заповядай и опитай кросфит.

В края си позволяваме нашия коментар и препоръка. Ние предпочитаме кросфит, защото движенията в него са естествени за тялото, а тренировките развиват широк набор от качества – издръжливост, сила, мощ, координация, гъвкавост, баланс, скорост, адаптивност.

Предварително зададената тренировка прави така, че да не се чувстваме комфортно – често има елементи или цели комплекси, които не биха ни изглеждали приятни и ако не сме в група – с удоволствие бихме спестили. Състезанието – със себе си, но и с групата, е несравнимо усещане.

Треньорите, които водят групите, следят за техниката на изпълнение и са там, за да помагат. Те показват, обясняват и коригират. След всичко, което те правят, основен риск за контузия става собственото его и това дали очакваме тялото ни да прави нещата, за които не е готово.

*Правим уговорката, че въпросът е зададен повърхностно. Всъщност ние вярваме, че кросфит е спортът фитнес. Това за по-педантичните 🙂

Споделете с приятели: