След трудните изпитания от първите две квалификации за CrossFit Games Open 2017 година много от състезателите се надяваха, че в третия комплекс няма вече няма да има дъмбели, а ще последва някаква кратка класика с щанги. Е, в 17.3 има щанги, но комплексът далеч не е приятен или къс.

В 17.1 изпитанието беше за дишането и темпото. Краката и гърбовете понесоха огромно натоварване. В 17.2 дойде ред на ръцете и хвата. При 17.3 фокусът е върху сила, техника и дишане.

Какво точно е 17.3?

В рамките на 8 минути състезателят изпълнява

3 кръга от

 • 6 набирания до гърди
 • 6 изхвърляния с клек

3 кръга от

 • 7 набирания до гърди
 • 5 изхвърляния с клек

Ако всички кръгове се завършат за 8 минути, се дават още 4 минути, в които се изпълняват

3 кръга от

 • 8 набирания до гърди
 • 4 изхвърляния с клек

Ако и тези кръгове се завършат преди изтичането на общо 12 минути от началото на тренировката, се дават още 4 минути, в които се изпълняват

3 кръга от

 • 9 набирания до гърди
 • 3 изхвърляния с клек

Ако и тези кръгове се завършат преди изтичането на общо 16 минути от началото на тренировката, се дават още 4 минути, в които се изпълняват

3 кръга от

 • 10 набирания до гърди
 • 2 изхвърляния с клек

Ако и тези кръгове се завършат преди изтичането на общо 20 минути от началото на тренировката, се дават още 4 минути, в които се изпълняват

3 кръга от

 • 10 набирания до гърди
 • 1 изхвърляне с клек

В оригиналната версия мъжете работят с прогресия от 43 кг, 61 кг, 83 кг, 102 кг, 111 кг, 120 кг. За жените тежестите са 29 кг, 43 кг, 61 кг, 70 кг, 79 кг, 83 кг.

В скалираната версия вместо набирания до гърди се изпълняват набирания със скок, като брадичката трябва да премине над лоста. Вместо изхвърляне с клек е позволено да се правят силови изхвърляния и клек с щанга над глава.

Работните тежести за скалирана версия са:

Мъже – 20-34-43-52-61-70 кг

Жени 15-25-29-34-43-47 кг

Отчитане на резултата

Ако първите 6 кръга (общо 72 повторения) бъдат изпълнени за под 8 минути, се добавят нови 4 минути, в които да се изпълнят 36 повторения – новите три кръга. Ако и това бъде постигнато, се добавят нови 4 минути за следващите три кръга и така нататък.

В случай, че състезателят приключи трите кръга от някой от допълнителните периоди, той може да продължи към следващите три кръга незабавно и без почивка.

Комплексът приключва при изтичането на 24 минути, ако състезателят завърши всички повторения или ако не успее да изпълни необходимите повторения в съответните времеви интервали. Ако се завърши цялата тренировка (общо 216 повторения) като краен резултат се посочва времето за изпълнение. В противен случай се посочва броят валидни повторения.

При равен брой валидни повторения класирането се извършва на база тайбрек – времето, когато е завършена последната група от три пълни кръга.

Какво трябва да знаем за 17.3?

Правилата позволяват по време на комплекса състезателят да има асистент, който да поставя необходимите тежести на щангата. Това е удобство, което не се среща често на Игрите.

Това, което е важно да се запомни: фокусът на 17.3 е изхвърлянето. Колкото повече техника и ефективност има в него, толкова по-напред ще се стига. Набиранията (особено в скалираната версия) имат за цел да отнемат въздух и да натоварят ръцете, така че внимавайте с тях. Повторенията не са много, но въпреки това е добре да се разделят на серии.

4-минутните интервали дават възможност да се поема въздух спокойно. Почивайте преди изхвърлянето и събирайте сили.

Успех!

Споделете с приятели: