Първият комплекс от GrossFit Games Open 2018 е тук и обещава истинско изпитание за волята. Той е с продължителност 20 минути и е насочен към тестване на издръжливостта на състезателите – както на аеробната, така и на мускулната и психологическата. В него имаме работа на лоста, с дъмбели и гребен трежор.

Какво е 18.1

В оригиналната си версия тренировката изисква изпълнението на максимален брой повторения за 20 минути от:

  • 8 пръсти до пръсти (toes-to-bars)
  • 10 обръщания и изтласквания на дъмбел от вис (dumbbell hang clean and jerks)
  • 14 калории на гребния тренажор (за жените – 12 калории)

Мъжете работят с дъмбел 22.5 килограма, а жените – с дъмбел 15 килограма

В скалираната версия се изпълняват

  • 8 повдигания на коленете от вис (hanging knee-raises)
  • 10 обръщания и изтласквания на дъмбел от вис (dumbbell hang clean and jerks)
  • 14 калории на гребния тренажор (за жените – 12 калории)

Мъжете работят с дъмбел 15  килограма, а жените – с дъмбел 10 килограма

Какво изисква комплексът?

Тренировката изисква много воля и контрол – наглед няма нищо сложно, но натрупването на умора в продължение на 20 минути работа ще доведе до грешки и желания за почивка. Към комплекса трябва да се подходи разумно и да се преследва такова темпо, което позволява равномерна работа със съвсем кратки почивки.

Висенето на лоста и гребането ще съсредоточат напрежение в хвата и предмишниците и състезателите трябва да са готови за това. Компенсирането на тази умора трябва да дойде през активна работа с краката при гребането и равномерни почивки при изпълнението на пръсти до пръсти.

Резултат

Като резултат от тренировката се сумират всички направени повторения и калории на тренажора. Един кръг за мъжете е 32 повторения, за жените – 30. При представянето на комплекса Саманта Бригс постигна 409 повторения (13 кръга, движението на лоста и 9 изтласквания), а Кристин Холте завърши с 379 повторения.

Стандарти

При пръсти до пръсти няма нищо необичайно – в начална позиция пръстите на краката трябва да са зад тялото, а контактът с лоста трябва да става едновременно и с двата крака. При гребането за всеки интервал броячът се нулира (може да се прави и от атлета, и от съдията), а състезателят остава седнал до достигането на зададения брой калории.

При изтласкването с дъмбел е важно да се знае, че ръцете не се сменят след всяко повторение – изпълняват се първо 5 повторения с едната ръка и след това 5 с другата. При всяко обръщане дъмбелът трябва да има контакт с рамото, след което да започне изтласкването.

Позволени са всички видове обръщане и изтласкване (muscle, squat, split, strict, push). Повторението е завършено тогава, когато коленете и таза са заключени, а ръката е изпъната над главата на състезателя.

Няколко съвета:

  • Разделяйте работата на лоста в равномерни серии
  • Изпълнявайте движението с дъмбели без прекъсване за всяка от двете ръце
  • Правете кратки преходи между работните станции
  • Заложете на краката при гребането

Успех и попътен вятър!

Споделете с приятели: