Как влияе кафето върху нашето здраве?

Много и различни мнения витаят в информационното пространство относно тази популярна напитка, която повечето от нас консумират по повече от веднъж на ден. Активно спортуващите хора често имат особена нужда от свежи сили, а ароматна чаша кафе е нещо, което може да ви накара да се усмихнете и да повдигне тонуса ви. От умерената консумация на тонизиращата напитка всъщност можете да извлечете доста повече ползи, отколкото предполагате.  Ето няколко любопитни факта, свързани с кафето, които вероятно не знаете:

1. Кафето намалява рисковете от различни видове рак.

Според различни научни изследвания консумацията на кафе понижава риска от рак на белите дробове, на простатата, на гърдата, на стомаха и др. Това се дължи на антиоксидантите, които то съдържа – те намаляват стреса в организма, който както знаем, е един от основните провокатори на раковите заболявания.

2. Кафето намалява рисковете от сърдечни заболявания

Консумацията на кафе има силно превантивно действие, що се отнася до сърдечно- съдовата система и заболяванията, свързани с нея. Кофеинът допринася за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в организма, тъй като стимулира производството на азотен оксид в тънкия слой клетки, покриващ кръвоносните съдове отвътре, което пък от своя страна води до по-добрата им еластичност. Не на последно място – умерената консумация на кафе води до понижаване на кръвното налягане в дългосрочен план. Всъщност е твърде вероятно след като изпиете чаша кафе кръвното ви да се повиши, но след като кафето бъде усвоено от организма ви, то ще се върне към нормалните си нива, а след 8 седмици редовна консумация на този вид напитка, вероятно ще се понижи. Също така, кафето понижава общия холестерол, като едновременно повишава ‘добрия’ HDL холестерол, заради съдържащите се в него антиоксиданти.

3. Кафето подобрява метаболизма на организма.

Според изследванията кафето стимулира организма да използва мазнините в организма вместо глюкозата за гориво, като освен това влияе положително на инсулиновата чувствителност. Затова редовната му консумация води до по-бърз метаболизъм и намален риск от затлъстяване и диабет.

4. Кафето ни прави по-силни

Кофеинът е страхотен стимулант и редица изследвания са доказали, че приемането на умерени дози е в състояние значително да подобри двигателната активност посредством въздействието му върху централната нервна система. Отново ключът е в съдържащите се в него антиоксиданти.

5. Кафето спомага за възстановяването на организма при активно спортуващите.

В проведено сред група спортисти изследване, в което след тренировка, изгаряща гликогенните запаси, те трябвало да правят интервални спринтове до отказ, групата, която е приела кофеин издържала цели 48 минути, за разликата от групата, която приела плацебо – само 19 минути и тази, която приела въглехидрати между двете тренировки – 32 минути.

Как да консумираме кафето?

Препоръчително е да пиете кафе преди тренировка, за да се възползвате максимално от стимулиращия му ефект върху организма – първо, ще имате повече сила и второ, ще изгорите повече мазнини по време на тренировката.Не е желателно да пиете кафе след тренировка, обаче.

Много е важно да отбележим, че добавяйки захар или друг въглехидрат към кафето си, вие почти изцяло елиминирате всички ползи, които изброихме по-горе, тъй като въглехидратите значително намаляват инсулиновата чувствителност и същевременно освобождават мастни киселини. Можете да използвате натурален подсладител като стевията например, но отвикнете от навика да слагате захар в кафето си – веднъж, след като свикнете да го пиете без захар, ще видите колко е зареждащо и истинско чистото кафе!

По материали от: www.charlespoliquin.com.

Споделете с приятели: