Финалът на CrossFit Games Open 2017 година ще бъде повече от епичен. И тази година традицията е спазена и в последния комплекс водещата роля се пада на тръстерите. За късмет на състезателите те не са с дъмбели, а с щанга. Комбинирани са със скокове на въже, което ще стресира максимално нервната и дихателната система.

Какво точно е 17.5?

Повторение на десет кръга от

  • 9 тръстера
  • 35 двойни скока на въже

Максимално време за изпълнение: 40 минути

Работната тежест в оригиналната версия на тренировката е 43 кг за мъжете и 29 кг за жените.

В скалирана версия се изпълняват единични скокове, като тежестта е 29 кг за мъжете и 20 кг за жените.

Отчитане на резултатите

Крайният резултат е времето, за което се приключат всички десет кръга от тренировката. Това са точно 440 повторения. Времето, което е дадено за изпълнение, е нещо рядко срещано на кросфит игрите – то е цели 40 минути. Целта е всеки състезател да успее да направи целия комплекс. Ако все пак времето не стигне, като резултат се записва броят изпълнени повторения.

Какво трябва да знаем за 17.5?

Комплексът на пръв поглед изглежда лесен заради леките тежести. Това обаче далеч не е така. Състезателите, които имат най-устойчива нервна и дихателна система, ще постигнат по-добри резултати. Важно е да се осъзнае предварително, че в комплекса има две различни честоти на дишане – при тръстерите е една, при скоковете – съвсем друга.

Успехът ще зависи от това колко бързо се преминава от едното дишане в другото и какво темпо е избрано за всяка от сериите. От съществено значение е всяка серия и от тръстерите, и от скоковете, да се изпълнява с едно темпо от началото до края. В противен случай дишането ще се обърква и състезателите ще заплатят за времето за адаптация ценни секунди.

Контролираното и равномерно темпо, макар и по-бавно, ще донесе далеч по-голяма полза от бързото изпълнение на сериите, последвано от по-дълги почивки. Имайте предвид, че тук дълга почивка е всичко над 10-12 секунди между сериите. Очакването е добрите в своята категория състезатели да затварят целия комплекс в диапазона 8-9 минути.

Успех!

Споделете с приятели: