Третият ден на CrossFit Games започна много динамично и предложи спринтове. След тях отпаднаха по десет финалисти и в се оформиха крайните групи от претенденти за титлата Fittest on Earth.

Състезанията

1. Спринтове – на състезателен принцип с квалификация, полуфинал и финал отпадаха по няколко състезателя. Интересното при спринта беше, че в края се тестваше и способността за смяна на посоката. Двама от фаворитите – Патрик Велнер и Брук Уелс бяха наказани с по 10 секунди. И на двамата това им костваше отпадане от надпреварата.

2. 5 кръга от: 1 качване на пегборд, 100 двойни скока, 10 изхвърляния на дъмбел с една ръка от вис (в сплит) 10 обръщания и тласкания на дъмбел от вис (в сплит)

3. Стълбичка от обръщане на щанга

Битките

Особено атрактивен беше форматът на обръщането – със стълбичка за всички финалисти и тайбрек от 5 скоростни повторения за отпадналите. Битката между Аманда Барнхарт и Тиа-Клер Туми, както и между Фрейзър и Скот Панчик. В крайна сметка Фрейзър и Туми взеха 100-те точки.

Последното пресяване – при спринта, даде поводи за много размисли дали това беше най-подходящият момент за последната резачка. След спринта отпаднаха много от най-атрактивните състезатели, които със сигурност щяха да допринесат за качеството на шоуто.

Орязването до 10 състезатели намали качеството на последващите двубои – това се видя ясно при силовата надпревара с обръщането при жените – половината отпаднаха още преди средата на стълбицата.

Схемата

В последния ден ще стане ясно дали новата схема на точкуване е удачна. Личното ми мнение е, че тя ще даде много голям превес на лидерите, защото точкуването е през 10 точки и става трудно да се навакса голяма разлика. Все пак – всичко зависи от комплексите, които ще бъдат дадени.

Лидерите

При жените Тиа-Клер Туми взе последните две битки за деня и се откъсна значително в класирането. Олсен отстъпи на Фрейзър в седмия комплекс, а в осмия бе едва пети. В същото време Фрейзър взе тренировки седем и осем и стопи изоставането си на едва 15 точки.

Класирането показва няколко основни битки – между Олсън и Фрейзър (минимална разлика от 15 точки) за победител при мъжете и между Скот Панчик и Бьорг Гудмунсон за третото място (3 точки разлика).

При жените победителят сякаш е ясен, с голяма степен може да се каже, че и цялата призова тройка е ясна. Двубой ще има вероятно за четвъртото място.

Какво да очакваме в последния ден от CrossFit Games?

Програмата днес предлага три слота за индивидуална надпревара. Засега е ясно, че първото състезание ще включва плуване – атлетите се събират сутринта на брега на езерото. С оглед малкия брой финалисти вероятно ще станем свидетели на комплекс не само с плуване, а и с други движения.

За останалите два слота все още няма яснота.

Споделете с приятели: