Вторият ден на CrossFit Games финалите се оказа последен състезателен ден за още 30 жени и 30 мъже. Дойде време и за някои от големите звезди да кажат довиждане на игрите.
В рамките на три тренировки по 10 финалисти отпадаха през деня и така в събота погледите остават към последните оцелели 20 състезатели в категория.

От правилата знаем, че предстои още едно орязване – до последните 10 топ атлети в света. И това ще стане още след първия комплекс за деня!

Състезанията

Денят предложи три комплекса:

1. Бягане с раница (4 кръга по 1 500 м с нарастваща тежест (10, 15, 20 и 25 кг) – интересното е, че тежестта беше еднаква за мъже и жени
2. Бутане на шейна 52 м., силови възлизания на лост (18/15), бутане на шейна 52 м/
3. Бенчмарк Мери – 20 минутен AMRAP от 5 опори на ръце (HSPU), 10 клека на един крак, 15 набирания

Нов лидер при мъжете

Неочакваното се случи – Мат Фрейзър се разделя с бялата лидерска тениска за днес. Той бе свален от върха от Ноа Олсен, който по изключително впечатляващ начин спечели последната тренировка за петък. Това бе първа победа в кариерата на Олсен.

По-рано през деня той се класира втори (на четвъртия комплекс) и 24-ти (на третия).

Към момента борбата за първото място изглежда ще е между двамата – засега Олсен е с 409 точки, а Фрейзър – с 404 точки.

Любопитен факт от представянето на Фрейзър е това, че той получи санкция от 1 минута за третия комплекс. Причината е, че част от товара му изпадна от раницата.

При жените надпреварата е люта

Като оставим настрана дуела Фрейзър/Олсен, женската категория отново предлага много повече драма и зрелище. Три дами вече имат над 400 точки, но и това не е най-важното: фокусът според нас пада върху това, че не малко от жените победиха мъже на третия комплекс, а в четвъртия Кари Пиърс постигна резултат, който бие всички мъже и жени!

Победата е втора (след Мърф 2016) в кариерата на Пиърс, която впечатлява със солидното си представяне.

С резултатите си се откроява и 18-годишната Хейли Адамс, която дебютира в категорията на жените. До момента тя е девета в генералното класиране. В челната десетка се отличават още името на гъркинята Анна Фрагу. Силно впечатление направи представянето на Сара Сигмунсдотир в последния петъчен комплекс, когато тя превключи на висока предавка и от 25-та се премести до 20-та в класирането.

Националните шампиони вече ги няма

Сред последните оцелели 40 състезатели националните шампиони се делят на пръсти. Повечето участници са от елита на кросфита и са спечелили правото си да са на финала или през Open 2019, или през някое от т.нар. sanctional events.

Към момента от общо 20-те жени 6 са от САЩ, 4 от Исландия и три от Канада. При мъжете американците са 11.

Кои звезди си тръгнаха

Състезанието приключи са Брент Фиковски (Канада), Уили Джордж (Франция), Шон Суийни(САЩ), Алекс Вино (Канада), Бен Смит (Канада), Ент Хейнс (Китай), Лукас Еслингер (Швейцария). При жените по-голямата част от елита още е в играта, но застрашени от отпадане са Катрин Дейвидсдотир, Алесандра Пичели, Саманта Бригс, Карол-Ан Тибо, Лаура Хорват и Сара Сигмунсдотир.

Какво предстои днес?

Последната резачка – отпадането на още 10 мъже и 10 жени, ще дойде още след първото състезание за деня. Самото състезание отново е на стадиона и до момента е обявено като спринт в три кръга.

Състезателите са разделени в хийтове по петима, във втория кръг продължават десет души, а в третия – петима.

В последните два дни беше тествана почти цялата гимнастика – видяхме набирания, силови възлизания, пистолети, HSPU, ходене на ръце. Така че остава да видим как ще бъде тествана щангата 🙂

Споделете с приятели: