При възрастните е лесно – ние тренираме, опитваме нови неща, разочароваме се, опитваме други. Докато не намерим това, което най-точно отговаря на нашата същност. Може да е стандартен фитнес, може да е непрекъснатото състезание на кросфита, може да е просто лежане на дивана и чакане на времето да отмине. Всеки възрастен е отговорен за себе си.

При децата обаче не е така – ние носим отговорност за тяхното развитие, отношение към живота, спорта и храненето. Затова е изключително важно да сме отговорни, търпеливи и информирани.

Тази есен в CrossFit Dream стартират тренировки по програмата CrossFit Kids. Те ще са насочени към малките и ще имат за цел чрез игра и забавление да компенсират поне част от дефектите на съвременното отглеждане на деца.

Какви са проблемите на децата?

Често децата ни са претоварени – ходят на детска градина или училище, след това на занимални и уроци, курсове, евентуално спорт… Още от малки те се стресират и имат напрегнато ежденевие. Оставяме настрани ролята на училището и детската градина за формиране на навици и отношение към спорта, с една дум можем само да кажем – тя отсъства.

В същото време затлъстяването и наднорменото тегло при децата се превръщат във все по-отчетлив проблем. Повече и повече деца не само не се хранят правилно и поглъщат огромни количества рафинирана захар, силно преработени храни, консерванти и оцветители, но това е съчетано с все по-оскъдно движение и игра навън.

Другият голям проблем са изкривяванията на гръбнака, неправилната походка, смъкнатите рамене. Те са резултат както от непрекъснатото возене в автомобил и седене с взор в екрана на телефона, така и от отсъствието на спорт, който да укрепи коремните мускули, мускулите по гърба и в таза, да развие краката и раменете. Отделна тема са тежките раници на децата и неудобните чинове.

Огледайте се около себе си – превърнало се е в норма да возим децата в колата – от вкъщи към градината, към курса по английски, към спортното занимание. Дори да отделяме време за активност, то е силно ограничено.

Програмата CrossFit Kids е насочена към преодоляване на проблема с недостатъчното движение и с лошия избор на ежедневие. Тя поставя основите на правилното движение, осигурявайки на децата голяма доза от необходимата им седмична активност.

Методиката на CrossFit Kids предвижда подобряване на работата на мускулите, развиване на ключови качества като координация, гъвкавост и издръжливост. Не на последно място, тя предлага безброй възможности за обсъждане на ролята на храната в ежедневието – при това по занимателен и ангажиращ начин, който не отблъсква децата.

Какво е CrossFit Kids?

IMG_9344На първо място, CrossFit Kids е програма, която на седмична база осигурява част от необходимата доза движение на децата между 3 и 18-годишна възраст. Това се случва основно в условията на забавление, игра и ангажираност на децата.  Програмата почива върху принципа механика – постоянство – интензивност и залага върху правилното движение по време на детството и юношеството. Добрата механика се трансформира във физическа грамотност, подобрява представянето в другите спортове и помага на децата да се предпазват от контузии.

В тренировките за деца CrossFit Kids са включени елементи основно от гимнастика и лека атлетика, като те се поднасят винаги в условията на игра. Постепенно се добавя работа с външни обекти (детски гирички, топки, дървени пръчки), като се набляга върху постигането на правилен контрол на собственото тяло.

Какви са целите на CrossFit Kids?

Целите на програмата са фокусирани върху постигането на дългосрочни ефекти. Една от основните цели е децата да се научат да се движат правилно и да изпълняват фундаментални движения, свързани с всекидневието ни. Наред с тoва се развиват моторика и ефективност, които ще имат приложимост в дългосрочен план.

С течение на времето това, което децата правят и начинът, по който се чувстват, ще развие усещане за това какво е фитнес и защо той е важен за тях. В допълнение, прокарването на информация за храната води до разбиране на механизмите за постигане на по-здравословен начин на живот.

Какво развива CrossFit Kids?

20160506_175919

Чрез кросфита у възрастните се развиват десет основни физически качества – аеробна издръжливост, сила, мощ, скорост, баланс, координация, гъвкавост, адаптивност, мускулна издръжливост и точност. При тренировките за деца тези качества се развиват постепенно, като са адаптирани за всяка една възрастова група.

Основните качества, които развиваме при децата, идват от гимнастиката и атлетиката – гъвкавост, баланс, координация, аеробна издръжливост. С времето се работи за силата, мощта и мускулната издръжливост.

В CrossFit Kids се развиват и умения за живота – като отдаденост, влагане на усилия, упоритост, поемане на отговорност, обработване и приемане на обратна връзка, работа в екип, следване на правила и етикет на поведение. Ако научим децата на тези неща, те ще имат резултати в училище и ще изградят солидна основа за бъдещето си.

CrossFit Kids в CrossFit Dream

Програмата CrossFit Kids се провежда в тримесечни модули (септември-ноември, декември-февруари, март-май), в рамките на които се провеждат 12 тренировки. Групите, в които са разпределени децата, са:

  • 6-7 години
  • 8-9 години
  • 10-14 години

Тренировките са с продължителност 45-60 минути, а докато се провеждат в залата има тренировки и за възрастни.

 

Споделете с приятели: