Първия си сблъсък с кросфит повечето хора преживяват  с голяма доза ентусиазъм и емоция. Вероятно повечето от вас, които четат това и са пробвали този тип тренировки, се сещат точно за какво говорим. Знаят, че кросфит е предизвикателство не само за тялото, но и за духа, психиката и волята.

Понякога тялото е толкова близо до границите на възможностите си, че единствено волята може да ти помогне да продължиш напред. Втурваш се, даваш всичко от себе си, не мислиш и не усещаш – всичко около теб губи значение, важно е само да си по-добър от всички останали, но най-вече от себе си. Понякога стигаме буквално до безразсъдство…

Вероятно точно това чувство и тази емоция са нещото,  което пристрастява толкова много хора към кросфит, изваждайки ги завинаги от скучната класическа фитнес зала. Всеки медал обаче си има две страни, нали? Колкото и зареждащо да е удовлетворението, което получаваме, безразсъдният начин на трениране може да ни донесе и редица негативи, включително контузии и травми, които да ни извадят от релси за дълго време.

Най-доброто, което можем да направим за себе си, е да тренираме умно, да дозираме натоварването и да се доверим на треньора. Затова представяме на вниманието ви няколко прости истини, свързани с кросфит.

Приликата с десетте Божи заповеди не е толкова случайна 🙂 Осмислете ги, повярвайте в тях, спазвайте ги и тренировките ще започнат да ви носят още по-голямо удоволствие.

Кросфит закон №1:

Колкото повече повторения правите, толкова по-малко остават!

Кросфит закон №2:

Това, че можете да вдигате 100 кг от лежанка, не означава, че можете да направите 40 лицеви опори в серия. Обратното също е вярно – това че можете да направите 40 лицеви не значи, че можете да вдигнете 100 кг от лег.

Кросфит закон №3:

Никога, никога, ама никога не гледайте  как другите  изпълняват дадено упражнение. Всеки гледа и отговаря за себе си! Стремете се към правилната форма – тя е пътят ви към успеха!

Кросфит закон №4:

Тренировката е като интимната връзка с партньор. Ако лъжеш, не очаквай да проработи.

Кросфит закон №5:

Винаги слушайте треньорите си. Те са там за да ви помагат и пазят, а не за да ви пречат, наранят или спрат прогреса ви.

Кросфит закон №6:

Кросфит не е опасен! Слабата техника е опасна. Слабите треньори са опасни. ЕГОТО е най-опасно!

Кросфит закон №7:

Не бързайте! Кросфит не е спринт на 100м. Правилната форма на някои движения изисква много време и не става от днес за утре.

Кросфит закон №8:

Не се подигравайте на новаците! Не забравяйте, че и вие някога сте били такива. Това, че загрявате с техният макс, не ви дава право да се подигравате на труда им.

Кросфит закон №9:

Правете днес това, което другите не искат, за да можете утре да правите това, което другите не могат!

Кросфит закон №10:

Не забравяйте, че тренировката не може да прави чудеса, ако се храните като ламантин. Тренировката е 1 час, а денонощието има 24. Какво правите през останалите 23? Съсипвате ли усилията, които сте вложили в залата?

Споделете с приятели: