Днешната тема е малко по-различна от обикновено. Не е свързана с конкретните качества, които развиваме с кросфит. Не е свързана и с конкретните спортни аспекти на кросфит. Тя е посветена на децата и основните уроци, които могат да получат те от програмата CrossFit Kids. Ще се радвам на вашите коментари по мейл, телефон или в залата.

Възрастните тренират по различни причини и преследват различни цели с тренировките. Едни искат да побеждават себе си и останалите, други – просто да се раздвижват и да поддържат тонус, трети фанатично преследват визия и числа на кантара. Всеки определя това за себе си.

При децата обаче е различно. При тях целта е една: създаване на навици, които да са устойчиви за много години напред. И докато преследваме тази цел трябва да създадем и затвърдим у децата различни понятия и послания, свързани със здравето, спорта и живота.

Фитнес – това е състояние, а не са просто качества

В програмата CrossFit Kids учим децата, че фитнесът не е просто да бъдеш силен или да си бърз. Фитнесът е състояние, което обхваща храненето, тренировките и здравето. Говорим за храната и как тя помага на тялото и мускулите, тренираме естествени за тялото движения, укрепваме костната структура и така подобряваме здравето. Опитваме се да учим децата да гледат отвъд визуалното – дали някой е слаб или пълен, висок или нисък, а да правят разлика между това да си здрав и да не си.

Резултатите изискват усилия

Тренировките при CrossFit Kids съчетават много игри и забавления. Но те са целенасочени и изискват усилия. Понякога в игрите се върши много работа и те са наистина трудни. И това е с цел: децата ни трябва да знаят, че резултатите изискват усилия. В момент, когато всичко е лесно, достъпно и бързо, е много лесно това усещане да го няма. Моето дете често иска неща сега и на момента, без да е готово да положи усилия за това. И вярвам, че спортът е начин това да се промени. Просто защото такъв е животът – рядко нещо хубаво идва просто така.

Не винаги си победител

Прави ми впечатление тенденцията, че често децата се учат как всеки е победител. Обикновено за всички има награди, всички са поощрени. Но животът не работи така – всички знаем, че има победители, има и победени. И ако не научим децата да губят с достойнство, те няма да са готови за живота и няма да знаят как да постъпят, когато не са от печелившата страна.

Всички, които тренират кросфит, знаят – ние често се проваляме, не успяваме с някое движение или комплекс, не побеждаваме. Но после полагаме още по-големи усилия и ставаме по-добри. Често е трудно, но пък какво от това. Вярвам, че ви се е случвало да си кажете – няма да се справя с тази тренировка/движение/упражнение. И когато успеете, сте били на седмото небе от малката си лична победа.

Това учим децата – когато губят или не успяват, да го правят с достойнство, а след това да опитват отново и отново.

Живеем в общество

Колкото и да е очевидно това, усещането за общност често се губи. Свикнали сме да се делим по какви ли не признаци. Кросфит е нещо, което може да обединява. В него има общи ценности и цели. За децата е от огромно значение да усещат принадлежност към група, а да са горди членове на кросфит племето е качествено различно от принадлежността към кварталната банда.

Когато тренираме заедно, няма причина да се делим. Всички имаме обща цел, страдаме заедно, полагаме усилия заедно и заедно успяваме. Така е при децата. Възпитаваме подкрепа, уважение на усилията и достойнство. В пълна сила прилагаме кода на поведение, който ще видите в кросфит залите: аплодисментите не са за най-бързия и най-силния, а за този, който се бори до последно да постигне целта.

Автор: Андрей Любенов
CrossFit Kids и CrossFit Level 1 треньор

Aко искате да запишете детето си – попълнете формата:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Снимка: CrossFit Dragon

Споделете с приятели: