Кой е Иван Абаджиев?

Треньор на България за 20ти век, уважаван и почитан във всяка точка на света заради работата си в областта на щангите. Човекът, донесъл на България най-много отличия от спортни форуми и създал 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона…Често възхвалявана и още по-често отричана, неговата методика за трениране е световно известна и във времето е доказала своите предимства.

Ние от CrossFit Dream решихме да поканим този велик треньор да гостува на нашият пореден спортен лагер на базата на Белмекен, да наблюдава тренировките ни и впоследствие да изнесе семинар по вдигане на тежести. За някои от нас това бе сбъдната мечта, тъй като сме слушали и гледали много от успехите му като треньор.

Как премина събитието?

В рамките на два дни – от 22 до 24 май 2015г. за пореден път бяхме гости на спортната база Белмекен. Направихме няколко насочени изцяло към щангите занимания, чиято цел бе да доизчисти и затвърди техниката на олимпийските движения. Разбира се, основна роля имаше Кристияна Колева – треньор в CrossFit Dream и Европейски шампион. На стадиона отвън пък се доизцедихме с типични кросфит комплекси, в които всеки да може да се включи. Всичко това бе комбинирано със страхотна храна и много настроение и смях. Най-интересната част от цялото събитие обаче безспорно бе семинарът, който изнесе Патриархът на българските щанги.

Какво ни впечатли най-много в Иван Абаджиев – Папата?

Изключително земен и скромен човек, излъчващ голямо спокойствие. В отлична форма на духа и тялото, имайки предвид осемдесет и три годишната му възраст. Ето малка част от думите му, които най-много ни впечатлиха:

„Повече пот в учението, по-малко кръв в боя“ – това са думите на ген. Суворов, които Абаджиев изписва с големи букви в залата за тренировки. Да, колкото повече тренираш, толкова по-голяма машина става организмът ти и тогава рекордите идват сами. Двуразови и триразови тренировки – това е ключът към успеха за Абаджиев. „Това, което правите вие във вашите тренировки, е невероятно полезно. Вие сте хора, които тренират за удоволствие и аз поощрявам всяка физическа активност“. Това са само част от думите на Треньора на века, под зоркия поглед на когото ние тренирахме.

В тези три дни всеки един от нас успя да се докосне до големия спортист и треньор Иван Абаджиев, както и да получи от него ценни знания и съвети относно хранене, възстановяване, методика, тренировки и въобще всичко, което го интересува от света на щангите. На въпросът ни: „Как се създават шампиони?“, Старшият отговори така: „С много труд…с ужасно много труд“. И още – „Никой не е умрял от трениране“ – това са думите, които казват толкова много. „Трябва да тренираш както тялото, така и ума – само така се става шампион!!!“

Споделете с приятели: