Автор: Мария Качова

Напоследък доста често в комуникацията ни и всеобщото настроение се заформя тенденция. Проблемът, който ни споделяте, е липсата на мотивация за трениране у дома. Времето става все по-топло, неяснотата колко още ще продължи тази изолация, хладилникът с изкушаващи храни, постоянното стоене вкъщи – все фактори, които ни обезкуражават и демотивират да правим каквото и да било.

Ето най-честите причини да НЕ тренирате у дома, които споделяте с нас:

  • Мързи ме;
  • Нямам време;
  • Имам много работа;
  • Няма кой да гледа децата;
  • Не е организирано като в залата, „няма кой да ти вика – давай можеш по-бързо“ ;
  • Нямам условия да тренирам у дома.

Като човек, участвал в CrossFit състезания, се научих, че адаптацията към изненадващо създала се ситуация, е изключително важна. Реакцията и възможността да се направи най-доброто в средата, в която се намираме сега, и със средствата, с които разполагаме – също са от голямо значение.

На думи – лесно, на практика – трудно. Всеки от нас може да се самомотивира за 2-3 седмици, но какво се случва, когото нямаме яснота колко дълго ще се наложи да тренираме у дома. За това нека да помислим как да съхраним желанието си и да продължим се движим в домашни условия.

Планирайте деня си както един обикновен ден

Напишете си план за деня на един лист или таблица – веднъж написан, по-лесно се придържаме към него. Нека една от планираните  задачи да бъде тренировката за деня. За щастие имаме вече и възможността да тичаме или караме колела в ранните или следобедни часове в парковете. Ако преди работа сте имали навика да бягате, сега е идеалният момент да възстановите тази рутина.

Дневник на резултатите от тренировките

Не веднъж сме споделяли, че е хубаво да си имаме таблица, тефтер, приложение, в които да записваме максовете и времената от комплексите. Е, максове на тяга, преден клек или пуш преса няма как да търсим в момента, но времената от тренировките могат да се записват. По този начин имате поглед върху развитието и прогреса си дори и в домашни условия.

Цели в изолация

Направете си списък какво искате да постигнете до края на изолацията. Примерно:

  • 5-10 лицеви опори на земята без да има нужда от скалиране;
  • 20 мин йога/разтягане, за да се подобри мобилността;
  • всеки път след тренировка табата Hollow/Аrch hold, за да се упражняват основите за кип набирания и не само;
  • няколко минути на ден изпълнение на #weeklychallenge – тези, които сме дали досега са изцяло за подобряване на мобилността в таза, коленете и глезените, което ще се отрази и на техниката, и на ипълнението на клек със собствено тегло и с тежест.

Бъдете постоянни

Приложете един принципте на CrossFit  – постоянство (consistency).

Следвайте написания си план/цели. Поставяйте си за задачка да тренирате всеки ден – независимо дали ще тичате сутрин в парка, ще правите йога или Кросфит в хола следобяд. Тялото ви има нужда от движение! Това ще помогне да се спрявате и със стреса, който най-вероятно покрай работата не е намалял, или дори се е увеличил. Движението ще ви зареди с енергия и тонус през деня и ще се чуствате по-добре.

Място  за трениране у дома

Отделете си един кът от хола или спалнята за тренировки. Приготвяйте дрехите си за трениране от предишната вечер (както най-вероятно се случва в един нормален ден). Така подсъзнанието ви е ангажирано да изпълните задачката от написания план.

Допълнително, обосноваването на кът за трениране, дори и с малко оборудване, ще ви напомня всеки ден да тренирате. Ако нямате достатъчно място у дома – тичайте/ качвайте стълбите в блока, правете изометрии – планкове, задържане в клек, лицева опора в долна позиция, на всеки кръгъл час ставайте от дивана и правете по 10 клека или лицеви опори, или коремни преси.

Тренирайте заедно

Разбира се, засега имаме възможност само онлайн. Но все пак сме в XXI век, имаме необятните възможности на интернет, както и на апликацията ZOOM, която както виждаме се използва масово в Crossfit залите за водене на тренировки. А защо да не я използваме и за организиране на приятелски срещи и да тренираме заедно?

Честно да ви призная – когато имах възможност да тренирам с групите, го правех с най-голямо удоволствие. Чувството да тренираш с останалите, да имаш социалиен контакт, да „страдате“  заедно в тренировката, е уникално. Как ви се струва тази идея? Дали можем да възродим мотивацията си чрез нея?

Не се фокусирайте върху упражненията и тяхната бройка

Какво правите когато видите описанието на тренировката в 8 сутринта? Ако пише 100 бърпита, най-вероятно ще си кажете – днес ще пропусна. Не гледайте числата, а се замислете как ще се чувствате след тренировката. Не забравяйте, че тренировките и като цяло движението ни носят удовлетворение и задоволство от това, което вашето тяло може да направи.

Дали ще направите 100 бърпита за 7 минути или 15 минути? Важното е да ги направите и да бъдете доволни от себе си. Фокусирайте се върху това как ще се тонизира вашето тяло, как ще се почувствате много по-енергични и ще сте в добро настроение.

Домашни съревнования

Участвайте в домашни състезания! Макар и да не сме в залата, сървенованието с другите също е добър начин да събудите мотивацията си. Ето ви повод: петъчната тренировка я запазваме в състезателен стил, предизвакайте себе си и останалите. Забавлявайте се! Движете се!

Поискайте съвет

Няма нищо срамно, когато човек не е сигурен в нещо – винаги е по-добре да попита. Затова и ние треньорите сме тук – да ви напътстваме, подкрепяме, мотивираме и най-важното – да се грижим за вашето здраве и да ви правим по-добри. Ако някое движение е трудно за изпълнение – пишете, ако имате нужда от нещо допълнително като тренировка/ съвет за хранене – пишете, ако искате да ни споделите нещо – пишете.

НЕ губете мотивация и желанието си да се движите!

Използван източник: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-workout-home-exercise-fitness-motivation-tips-experts-a9440806.html

Споделете с приятели: