Всички активно спортуващи са били изправени пред въпроса „Какво да спортувам?“. След като успешно намерим отговор, то логично следва въпросът „Къде да спортувам?“ И ако изборът на вид спорт е не лесна задача, то изборът на място, където да го практикуваме, усложнява още повече нещата. Разбира се, винаги можем да използваме метода „проба-грешка“, докато налучкаме любимото ни занимание и любимото ни място. С тази статия обаче ще се опитаме да внесем доза яснота за тези, които все още не са намерили „своето нещо“.

Тъй като ние в CrossFit Dream се стремим да предлагаме качествени кросфит тренировки, то ще пречупим разсъжденията си през призмата именно на Кросфит.

Нека първо накратко сравним Кросфит с класическия фитнес. Първото и най-важно, което трябва да се отбележи, е че при всички положения е по-добре да практикуваме което и да е от двете, вместо да мързелуваме на дивана пред телевизора. С какво обаче Кросфит се различава от фитнеса и в какво се корени така успешната и същевременно адски проста маркетингова концепция на този толкова модерен напоследък спорт? Тренировките не следват предварително известна на трениращия схема, а винаги му предлагат елемент на изненада и „тръпка“ от неизвестното. Т.е. търсачите на адреналин и силни усещания биха предпочели Кросфит. Освен това те несъмнено биват привлечени и от предизвикателството да се състезаваш със себе си и околните. И не на последно място – Кросфит тренировките в общия случай задоволяват не само физическите, а и социалните потребности на трениращите, поради специфичната общност, в която те попадат, влизайки в Кросфит залата. Отборният дух, масово царящ във всяка една Кросфит зала по света, не може да се срещне в класическите фитнес центрове.

И така – ако сме поставени пред избора „Фитнес или Кросфит“, в зависимост от моментното ни състояние, потребности, настроение и редица други фактори, избираме едно от двете. Ако изберем фитнес, можем да го практикуваме на безброй много места, тъй като предлагането в тази сфера е значително разнообразно, като расте все повече. Шансът дори и кварталният фитнес да задоволи претенциите и очакванията ви е значително голям, тъй като конкуренцията между многобройните фитнес зали е голяма, което ги принуждава непрекъснато да повишават качеството на услугите си, същевременно занижавайки цените си. Ако държите на персонален треньор обаче, трябва по-внимателно да го подберете, защото той трябва да има опит, подход, съобразителност, релевантна теоретична и практическа подготовка и редица други качества, които малко хора притежават едновременно.

Ако обаче решите да се спрете на Кросфит, то изборът от места за трениране изобщо не е толкова голям. Поради спецификата на тренировките, залата, в която спортувате, трябва да е подходящо оборудвана – да има достатъчно свободно пространство, достатъчно лостове за набиране, гимнастически халки, гребни тренажори, кутии за скачане и т.н. Разбира се, Кросфит тренировка можете да си направите и на открито – на стадиона, в парка, на крайбрежната алея. Системният Кросфит обаче изисква и тренировки с тежести, за да ви донесе така желания прогрес.

Подходящо оборудваните за това места са няколко вида:

 

  • Афилиирани зали – това са лицензирани места, покриващи изискванията на CrossFit HQ, работещи само със сертифицирани треньори. Списък с всички такива зали в света можете да намерите на официалния сайт – http://map.crossfit.com/
  • Неафилиирани зали (или т.нар. „зали за кондиционни тренировки“) – те са подходящо оборудвани и специализират в предлагането на тренировки, които по своята същност силно се доближават до концепцията на Кросфит, но не са лицензирани места за трениране на Кросфит.
  • Преустроени пространства в обикновени фитнес зали. Напоследък масово се наблюдава явлението обикновени фитнес зали да предлагат „Кросфит тренировки“ като част от цялото им портфолио от услуги, отделяйки малко пространство и преустройвайки го по съответния начин.

 

Тогава каква е разликата между последните две и истинската Кросфит зала?

Отговорът е съвсем прост…Кросфит всъщност е търговска марка. В това се корени и успехът на този спорт в световен мащаб – търговската марка всъщност гарантира качество, както при всички останали стоки и услуги, които ежедневно потребяваме. За да функционира една Кросфит зала като такава, в нея трябва да работят лицензирани треньори, които са преминали съответния сертификационен курс. Освен това, самата зала трябва да е афилиирана – т.е. да покрива изискванията на централата на Кросфит – CrossFit HQ. Това, разбира се, оскъпява предлаганата услуга, но пък гарантира качество и сигурност за клиентите. Затова и цените на Кросфит тренировките навсякъде по света се движат с около 50% над средните цени в класическите фитнес зали. Това обаче не пречи на Кросфит да се развива с лавинообразен бум, а напротив – възможността да получаваш качествена услуга от сертифициран персонален треньор, съчетана с адреналина на вечното надскачане на собствените ти възможности, явно работи добре. Към днешна дата съществуват над 5 500 афилиирани зали по света, като броят им продължава да расте непрекъснато. За съжаление, в България засега има само една.

Изборът между афилиирана Кросфит зала и зала, в която негласно се провеждат „Кросфит и кондиционни тренировки“, може да бъде оприличен с избора между оригинална бутилка „Кока-Кола“ и газирана напитка тип гаражно производство, оригинален спортен екип „Adidas” и спортен екип “Adibas”, или пък оригинален парфюм “Armani” и менте такъв със същата марка. На пръв поглед разликите са незначителни, но всъщност зад оригиналния продукт стоят по-качествени материали и стремеж за дългосрочно удовлетворение на клиента. Освен това характерно за имитационните продукти е, че разчитат на готово на изградения вече имидж от оригиналния продукт, за да привлекат продажби и нямат свое уникално качество, което да ги отличава от останалите.

 

Какви други предимства ни предоставя афилиираната зала?

 

  • Ако желаете да се включите в приключението, наречено CrossFit Games, пътят е много по-лесен.
  • Ако желаете да тренирате Кросфит в друга точка на света, препоръка от афилиирана зала, в която сте тренирали преди това може да ви спести първоначален въвеждащ курс, който е задължителен в доста зали в чужбина.

И все пак, да не забравяме най-важното, а именно – да спортуваме и да се грижим за здравето си – независимо дали Кросфит, фитнес, плуване, танци, гимнастика, бойни изкуства, футбол, тенис или нещо друго. Важно е обаче и да знаем правата си на потребители и да сме добре информирани за това какво получаваме срещу парите, които заплащаме – ако искаме да тренираме Кросфит, то е добре залата и треньорът ни да покриват определението за Кросфит. Иначе се оставяме да бъдем заблуждавани (или още по-лошо – самозалъгваме се), употребявайки имитация на марков парфюм, смятайки го за оригинален.

Вижте правилата на нашата зала

Запишете се за тренировка! Първата кросфит тренировка е безплатна!

Споделете с приятели: