Много хора живеят със заблудата, че здравословното хранене изисква много средства и едва ли не го приравняват на висок стандарт на живот. Истината е, че всеки може да живее и да се храни здравословно, защото това е въпрос на желание и малко креативност. Всичко останало е оправдание, а ние хората сме много добри в измислянето на оправдания, нали?

Ако искаме обаче да направим нещо добро за себе си, то начин винаги има. Не е задължително всичко, което консумираме, да е „еко“, „био“ или „органик“, за да твърдим, че се храним здравословно. Важно е храната да е прясна, истинска и да доставя необходимите макро- и микроелементи на тялото, а полуфабрикатите и пакетираните храни, пълни със захар, трансмазнини и консерванти, да бъдат изключени от менюто.

Ето няколко съвета, които можете да приложите, по пътя към здравословното хранене при ограничен бюджет:

1.      Пазарувайте на едро.

Това значително намалява цената на определени продукти като сурови ядки, подправки и др. Отделете време така, че да опаковате, замразите или обработите продуктите, така, че да може да се съхранят по-дълго. Винаги избирайте свежите насипни храни пред опакованите. Удобството, което предварително подготвените продукти ви дават, струва пари. Например нарязаните салати в пликчета, сравнени със суровите зеленчуци в цял вид, или насипните ядки, сравнени с опакованите.

2.  Не е нужно всичко да е „органик“ и „био“!

Ако искате да консумирате повече храни, незасегнати от пестициди и индустриално замърсяване, то може да наблегнете на следните: грейпфрут, гъби, сладка царевица, лук, зеле, патладжан. Имайте предвид също така, че най-засегнатите от химикали плодове и зеленчуци са спанакът, зелената салата, ябълките, картофите, прасковите, нектарините, крушите, гроздето и животинските продукти. Когато пазарувате от тях, внимавайте за произхода им, доколкото е възможно и си ги набавяйте от малки магазини или пазарчета. Също така можете да изкисвате плодовете и зеленчуците в смес от равни части вода и оцет, което спомага за премахване на част от токсините.

 3.   Планирайте!

Пазарувайте винаги с предварително подготвен списък и никога гладни. В противен случай рискувате да станете жертва на маркетинговите трикове, които са плод на цяла наука. Информирайте се добре за цените на различните продукти в различните магазини и пазарувайте на оптимални цени. Да, това отнема малко повече време, но при добра организация и пазаруване на едро, можете да пазарувате по-рядко, което пък ви спестява време.

 4.  Съхранявайте добре продуктите!

Ако се научите да съхранявате добре продуктите, няма да се налага да изхвърляте храна, дори и да сте пазарували на едро. Ето няколко трика, с помощта на които ще съхраните плодовете и зеленчуците за по-дълго:

  •         Картофи, лук, чесън и други подобни дръжте на тъмно и хладно място, например в мазе.
  •         Увивайте чепката на бананите в найлон, така ще траят по-дълго. Друг вариант е да обелите узрелите банани и да ги замразите.
  •         Зеленолистните като спанак, зелена салата, целина, можете да освежите, като ги измиете обилно със много студена вода, непосредствено преди консумация.
  •         Корите от цитрусовите плодове можете да изсушавате/настъргвате и използвате като подправки или чай по-късно.
  •         Ако запазите основата на марулята/айсберга и я потопите във вода, тя ще пусне нови листа.
  •         Отглеждайте някои билки и подправки сами – съвсем лесно е да си засадите босилек и розмарин в саксия и винаги да имате на разположение пресни и качествени подправки!
  •         Суровите ядки съхранявайте в хладилник, издържат значително по-дълго.
  •         Някои плодове и зеленчуци като спанак, тиква, малини, боровинки, грах и др. можете да замразите, а и освен това ще разполагате с тях целогодишно.

5.      Гответе си!

Да – приготвяйте сами храната си. Не е нужно да обясняваме защо – не само, че спестяваме като готвим вкъщи, вместо хранейки се навън, а и си гарантираме качество на това, което консумираме. Знаем какво и колко сме сложили, както и че всичко е прясно и здравословно приготвено.

6.    Не прекалявайте с белтъчините!

Спазвайте простичкото правило 80/20, а именно: 80% от храната ви да е с растителен произход и 20% от животински продукти. Тъй като последните са значително по-скъпи, но пък и доста по-хранителни, не е нужно да прекаляваме с тяхното количество. Манията да се консумира прекалено много протеин съществува сред доста трениращи, но всъщност може да се заситите и да имате добри резултати в залата и с по-малко белтъчини.


 

Споделете с приятели: