Всеки от нас от време на време изпитва непреодолимо желание да похапне нещо „забранено“ – шоколад, поничка, пица, чипс… Това не само пречи на прогреса ни с тренировките, а натоварва и нашата психика – изпитваме вина, че сме се поддали на изкушението, кривнали сме от правия път и сме съсипали всички усилия, положени до момента.

Тъй като най-често тези непреодолими желания са причинени от психологически фактори обаче, силата да се справим с тях е изцяло в наши ръце. Нека да разгледаме основните причини, които причиняват не просто глад, а глад за точно конкретна храна от споменатите по-горе:

Откъде идва непреодолимото желание да хапнем нещо забранено:

1)      Емоции:

Не е изненадващо, че според редица изследвания емоциите ни играят основна роля, що се отнася до злоупотребата с вредни храни. Най-често това се случва, когато изпитваме отегчение, безпокойство, стрес, тъга или вина. Тогава инстинктивно посягаме към шоколада, пицата или бонбоните, за да получим моментно удовлетворение. Това е свързано с кортизола, който е един от регулиращите апетита хормони.

2)      Ограничения:

Когато някой ви каже да не правите нещо, обикновено искате точно това да направите, нали? Когато знаем, че не бива да ядем паста, хляб и бонбони, точно това ни се прияжда. Колкото по-строги са ограниченията на режима, който спазваме, толкова по-силно е желанието да хапнем от забранените храни.

3)      Навици:

Когато възпитаваме децата си, обикновено им създаваме модели от типа: „Можеш да си вземеш бисквитка, ако си си написал домашното“. След това тези правила се превръщат в рутина, която дори не осъзнаваме. Ако успеем да разчупим тези стереотипи, то останалото е много лесно – вече не свързваме успешното изпълнение на дадена задача с получаването на храна като награда.

Как да се справим с това?

Предлагаме ви няколко начина, с които да се справим с проблема:

1)      Дайте си конкретна мотивация и отговор на въпроса: „Защо не бива да ям това?“ Не си казвайте обобщения от типа „Аз не ям бонбони, защото това е нездравословно“, а вместо това потърсете конкретната причина. Например: „ за да изчистя мазнини“, „за да имам по-добър тонус“ и т.н.

2)      Ако се приспособявате към нов режим в момента, дайте си време. При рязка смяна на хранителния режим обикновено желанието да „съгрешим“ с нещо забранено е много силно в началото. Постепенно организмът се приспособява към новия начин на хранене и тези пристъпи отшумяват.

3)      Откажете се от лошите си навици. Всеки път, когато ви се прияде нещо „забранено“, го замествайте с някаква по-здравословна алтернатива. Например – ако ви се яде сладолед, направете си шейк от кисело мляко, банан и фурми…ще останете приятно изненадани. Така, замествайки вредните храни, постепенно ще се откажете от тях, а при достатъчно постоянство – ще намалите до минимум и здравословните алтернативи.

4)      Разсейте „грешните“ мисли. Доказано е, че в момент на „пристъп“ леко физическо натоварване много помага. Раздвижете се леко или направете някаква импровизирана тренировка, ако в момента нямате възможност да тренирате в зала. Например – изредувайте няколко серии лицеви опори и клекове…това е приложимо почти във всяка ситуация, където и да се намирате, дори и на паркинга на супермаркета! Друг начин да се разсеете е да помиришете или да погледнете някаква друга храна, различна от тази, за която си мислите.

За да обобщим:

На всеки се случва да изпитва глад за нещо „забранено“. Това не е толкова страшно, затова не изпитвайте вина и не се чувствайте зле, самообвинявайки и самосъжалявайки се. Дори и да се отдадете на изкушението, продължавайте напред в усилията към по-добро тяло, защото това не е повод да се откажете от целите, които сте си поставили в дългосрочен план. Ето и стъпките, които е добре да следвате:

  1. Записвайте си „лошите“ храни, към които изпитвате глад, както и в каква ситуация възниква той – къде, кога и как.
  2. След няколко седмици анализирайте записаното и се опитайте да откриете причините, които ги предизвикват.
  3. На база на изводите си, изберете някои от горните начини за справяне с проблема и действайте!

А какъв е вашият начин за справяне с проблема? Споделете в коментарите по-долу, за да научат и останалите!

Споделете с приятели: