Какво е детокс?

Детоксът е процес, при който приемаме храни само от растителен произход, за период от време, за да освободим организма си от токсините и стреса, натрупани до момента.

Много хора си задават въпроса: да тренирам ли, докато правя детокс? Физическата активност, в най-широкия смисъл на думата, е изключително важна за организма, независимо дали по време на детокс или не. Разбира се, периодът на детоксикиране е много специфичен и трябва да бъдете много внимателни, подбирайки типа на упражненията, които правите.

Най-често решаваме да се подложим на детокс, когато се чувстваме прекалено затлачени и преуморени от стандартното ни ежедневие. Тренировките, съпътстващи този специфичен хранителен план обаче, трябва да бъдат съобразени с него. Те могат целенасочено да го подпомогнат, увеличавайки кръвообращението и от там – изхвърлянето на отровите от организма, но в същото време могат да доведат до излишен стрес, който е изключително неблагоприятен за общото здравословно състояние на организма.

Най-общите правила, които трябва да спазваме, по време на детокс, се свеждат до следното:

  1. Ако сте физически активна личност по принцип, не се отказвайте от тренировките, просто намалете интензитета им – ако преди сте бягали по 5км всяка сутрин, сега намалете активността до 30 мин. умерен джогинг или бързо ходене на ден.
  2. Не правете силови и интервални тренировки по време на детокс. Те изискват висок прием на протеини, с цел възстановяване на мускулните влакна, което е невъзможно по време на детокс, затова е препоръчително да се придържате към протокол, включващ по-ниско интензивни кардио упражнения, които просто да стимулират изхвърлянето на токсините от организма. Упражненията с тежести изискват засилен прием на протеини, който е невъзможен по време на детокс, затова се въздържайте от силови тренировки в този период.
  3. Изберете подходящите храни и количества. Ако правите детокс и същевременно поддържате някаква гизическа активност, то добре да засилите приема на храни като киноа, богати на въглехидрати , които същевременно имат нисък гликемичен индекс. Също така, е важно да увеличите калорийния прием като цяло – например, добавете една или две чаши зеленчуково смути към препоръчителната диета, за да сте сигурни, че организмът набавя необходимите му микро и макронутриенти по време на детокса. Храни, особено подходящи за трениращи, по време на детокс, са банани, киноа, сурови ядки и студено пресовани масла като кокосовото например, които ще ви дадат енергия и завишен прием на белтъчини, подпомагащи възстановяването след тренировка.

Примерна тренировка за период на детокс:

Съществени са упражненията за коремната област, по време на детокс. Един класически кросфит комплекс е много подходящ за целта – кратък, но в същото време високо интензивен. Казва се „Ани“ и представлява следната комбинация:

50 двойни скока на въже (или 150 единични)

50 коремни преси

40 двойни скока на въже (или 120 единични)

40 коремни преси

30 двойни скока на въже (или 90 единични)

30 коремни преси

20 двойни скока на въже (или 60 единични)

20 коремни преси

10 двойни скока на въже (или 60 единични)

10 коремни преси

Споделете с приятели: