Кросфит е система за функционално и кондиционно трениране, която води началото си от САЩ от средата на 70-те години на миналия век. Базира се на три олимпийски спорта- гимнастика, лека атлетика и вдигане на тежести, като комбинира в себе си елементи и от трите. Интересно е да се знае, че по тази система се подготвят и тренират американските ( а и не само те) спецчасти, пожарникари и военни. Голяма част от охранителните фирми подготвят служителите си по този начин, тъй като за тях е важно не толкова да са с внушително телосложение, колкото да са бързи, функционални и в добра кондиция.

Всеки от трите спорта, които се преплитат тук дават по нещо на кросфит. Гимнастиката любезно предоставя многобройни упражнения със собствено тегло ( на лост, успоредка, халки, лицеви опори, клекове…). Всяко едно от тях, разбира се, може да се прави и с допълнителни утежнения- жилетки с тежести, дискове, дъмбели, вериги и т.н. Леката атлетика е представена от различните видове бягания ( спринтове, къси и средни дистанции), скокове, ускорения. От вдигането на тежести са взаимствани два от основните видове клек- преден и заден, раменни преси, мъртва тяга, лежанка, обръщане…и не на последно място – олимпийските движения изхвърляне и изтласкване. Използват се и други упражнения като обръщане на гума, теглене и бутане на различни видове шейни с тежест, пудовки, удари с чук по гума, катерене по въже и т.н. Силно застъпено е използването на гребни тренажори, които освен всичко друго помагат и за увеличаване на издръжливостта като цяло.

В общи линии тренирането по системата Кросфит спомага за подобряване функционалността на тялото заради прилагането на много упражнения, които имат пряко отношение към дейностите от ежедневието. Като пример може да посочим мъртвата тяга, която най-общо обяснено, представлява повдигане на тежест от земята. Това на пръв поглед елементарно движение обаче, в доста случаи е травмиращо и оставя трайни и неприятни спомени. Ако се научите да правите мъртвата тяга правилно, със сигурност не бихте имали проблеми от този род.

На практика Кросфит е за всеки- както за деца, така за големи, независимо от възраст или ниво на подготовка. Полово разделение също е немислимо – Кросфит тренират и мъже, и жени. Децата много добре понасят натоварванията, защото тренировките им могат да бъдат поднесени под формата на забавна игра. Родители, не се притеснявайте, че децата ви ще бъдат натоварвани прекомерно с щанги и тежести, при малчуганите наблягаме преди всичко на игровите елементи и много добре дозираното и внимателно преценено натоварване.

Наистина всеки може да тренира по тази система, тъй като тя предоставя невероятно разнообразие от упражнения, а натоварванията могат да бъдат модифицирани според индивидуалните нужди на трениращите. Това е и много удачен вариант за трениране ако сте решили да свалите някой и друг килограм и да направите малко повечко мускули, защото тук едновременно с топенето на мазнини можете да увеличите и мускулната си сила.

Залата за Кросфит е много различна от тази за фитнес – в нея има много свободно пространство, лишено от неизползваеми уреди, както и много свободни тежести, с които, повярвайте ми, тренировката може да бъде размазваща. Кросфит е едно непрекъснато състезание – както със себе си, така и с останалите. Много от упражненията се правят за време, но има и такива, които са за най- голям брой повторения. Идеята е с всеки път тези времена или повторения да се подобряват, а това е сигурен знак за напредъка, който всеки е направил.

Това, което прави Кросфит различен от всички други видове спорт, както и от стандартния фитнес, е именно заредената с динамика и положителна енергия тренировка. Заниманията са доста по- интензивни, правят се за доста по- кратко време и съответно носят по – голямо удовлетворение от свършената работа. Различното в методиката на кросфит тренировките е, че няма „програма“, според която трябва да правите строг набор от упражнения по определена схема и в установен ред, което най-често отегчава фитнес любителите. Всеки път тренировката е различна и динамична, но това, което присъства всеки път, е състезателният елемент.

Обикновено се тренира в групи от по няколко души, като разбира се има вариант и за индивидуални тренировки. Хората, които тренират заедно, с течение на времето стават като един отбор – подкрепят се и се окуражават един друг в най-трудните моменти от тренировката, но същевременно се състезават един с друг и се мотивират взаимно да стават все по-добри. Трениращите Кросфит не приемат тренировката като някакво мъчение, тя е част от ежедневието им и носи приятни емоции и положително настроение.

Един мой приятел казва: “Кросфит е доказване не толкова на другите, колкото на себе си”. Защото себе си човек няма как да излъже.

Споделете с приятели: