Здравейте приятели,

стартира новата ни рубрика ‘Кросфит Бюлетин’, в която ще ви представяме по-интересните новини от случващото се в света на Kросфит. Как тренират всеобщите ни любимци, игри, състезания и изобщо всичко важно, свързано с развитието на Кросфит можете да научите тук.

Първата ни статия, разбира се, е посветена на състоялата се вчера зрелищна битка CrossFit Invitational.

След страхотно шоу пред пълните трибуни на летище Темпелхоф в Берлин, Германия, отборът на Света победи този на САЩ с 24 на 19 точки в 5 брутални съревнования. „Въпреки всичко, те са просто хора” – думите, които австралиецът и човекът, който циментира победата на Света – Чад МакКей, сподели преди началото на състезанието, бяха факт.

Началото на самият Invitational бе поставено както този на всяко друго състезание, с презентиране на участниците и треньорите. За САЩ това бяха: Рич Фронинг, Джейсън Калипа, Бен Смит, Талейна Фортунато, Линдзи Валенцуела и Валери Воубръл. Треньор на американския отбор беше миналогодишният подгласник на Фронинг – Мат Чан. Отборът на Света беше в състав: Чад МакКей, Фредерик Егидиус, Албер-Доминик Ларуш, Камил Лебланк-Базине, Саманта Бригс и Кара Уеб. Треньорът на „Света” беше Мадс Якобсен.

 

Първата надпревара бе небезизвестната „Джаки”, с която всички атлети се бяха сблъскали на регионалните първенства тази година. Тя представлява: 1 км гребане, 50 тръстера с 20 кг и 30 набирания. След като първият атлет приключи с набиранията си и стъпи на финала, неговият партньор започва.

Второто препятствие пред състезателите беше 15 бърпита с дъмбели и преминаване през кутия. Като задължително изискване бе пълна синхронизация в стартова позиция на бърпито. Последваха 30 повторения мъртва тяга, изпълнена от двама човека на един лост и 30 клека с щанга над глава. Тук всеки състезател трябваше да нарпави минимум 1 повторение и нямаше право да направи повече от 10. Кулминацията бяха 15 силови възлизания на халки. След тяхното изпълнение отборът трябваше едновременно да стъпи на финала. Акцентът в тази тренировка определено бе поставен на синхрона и екипната работа между съотборниците – както на бърпитата с дъмбели, така и на мъртвата тяга.

 

Третото изпитание бе олимпийското движение обръщане . За разлика от други състезания, тук участниците имаха право не само да увеличават, но и да намаляват тежестите.

Влизайки в последната дисциплина, САЩ имаха малка преднина пред „Свят”. Моментът на истината. Последна дисциплина – решаващи седем точки! Състезателите трябваше да изпълнят 33 метра ходене на ръце, последвани от 20 тръстера с небезизвестния „червей” от Игрите, представляващ шест дървени пънчета, вързани с въже и тежащи от 25кг до 35 кг. Тръстерите трябваше да бъдат изпълнени едновременно от целия отбор, което отново постави на изпитание синхрона между състезателите. Финалът бе грандиозен – 33 метра ходещи напади с щанга над глава (45кг за жените и 75кг за мъжете). Умората вече бе явна при всички. Имаше многократни спирания при ходенето на ръце, но истинската драма беше при тръстърите с „червея”. До последно не беше ясно какво ще стане. САЩ първи започнаха да изпълняват тръстърите, но „Свят” доста бързо наваксаха и въпреки че САЩ първи преминаха към втора станция, техните съперници не останаха много назад.

 

Повратният момент: САЩ изпускат „червея”, давайки възможност на „Свят” да поемат лидерството. Но и това не трая дълго – минути по-късно „Свят” също изпуска „червея”. И едно нещо става ясно със сигурност – изходът от състезанието ще се реши при ходещите напади, което е лошо за „Свят”. Фронинг печели третата си титла на точно това движение – същата тежест, същата дистанция. Бен Смит също прави страхотно представяне на Регионалните кръгове, въпреки че там нападите не са с щанга над глава. Тръстърите свършват и започва началото на края. Това, което изиграва лоша шега на „САЩ” в крайна сметка, е предпоследната Воубръл, която е на прага на възможностите си. МакКей показа страхотна воля и желание – давайки всичко от себе си и със съвсем малко почивки – печели седемте точки и титлата за „Свят”.

 

Invitational 2013 бе едно страхотно шоу за всички фенове на Кросфит. С много динамика, много желание за победа, обрати и всичко това, зад което стои Кросфит – отборен дух!

Снимки: www.games.crossfit.com

Споделете с приятели: