Ако не сте чували за кросфит, то…

Нееее, разбира се, че знаете какво е кросфит – онова особено популярно, често и противоречиво течение, което направи революция в начина, по който хората тренират. Така започва статия във Washington Post, посветена на онова, което можем да вземем от тренировките и да пренесем в офиса.

И все пак – за онези, които не са съвсем наясно, вестникът обяснява: комбинирайки елементи от високоинтензивни интервални тренировки, вдигане на тежести и гимнастика, кросфит събира групи от непознати, които заедно се потят, ругаят и разхвърлят разни неща около себе си.

Всъщност на какво ви прилича това? В голяма степен на типична офисна среда.

В своята същност кросфитът е фокусиран върху ефективността – да се свърши възможно най-много работа за максимално кратко време. Сега вече звучи ли ви познато? И така – ето как можем да пренесем принципите на кросфита в офиса и така да увеличим производителността си:

Go Hard or Go Home!

Отивате в спортната зала, за да тренирате. Нали? Да вземете своето, да подобрите себе си и да се разтоварите. Не ходите на тренировка просто така, защото минавате край залата или защото искате да повисите някъде.

Същинските кросфит комплекси обикновено са къси – под 20 минути – и в същото време са брутално трудни. Атлетите извършват огромна работа за този период. Същото бихме могли да пренесем и в офиса – работа на интервали и спринтове, след което – почивка.

Изследване, цитирано от вестника, посочва, че най-продуктивните служители са онези, които почиват равномерно през деня. По-конкретно – те взимат почивка от средно 17 минути на всеки 52 минути работа. Това означава, че в тези 52 минути се работи по-здраво, но и по-умно.

Звучи доста по-добре, отколкото цял ден да се влачим и да побутваме задачите, а в края да се чувстваме хем уморени, хем недоволни. Подходящо тук е сравнението с традиционните фитнес зали, където се губи страшно много време в безидейно и неефективно лутане из уредите.

Поставяйте си цели!

Все по-често работодателите стигат до извода, че най-добрите им служители не са непременно онези, които са на бюрото от 9 до 5. Точно както и кросфит тренировките са целенасочени – например да се извършат определен брой серии и повторения за най-кратко време, така и добрите служители би трябвало да имат ясна цел.

Дайте на хората си ясни цели и им оставете свобода и гъвкавост да ги постигнат по техния си начин. Но не забравяйте да хвърляте по едно око на техниката и изпълението.

Върнете се към корените!

Всеки самоуважаващ се кросфитър ще ви каже, че бяга от зърнените храни като от чума. Както и че би желал да живее като в простите времена около 43-ти век преди Христа. Праисторическите хора не са имали столове. Те са прекарвали много време изправени и за вървели много. Те не са яли зърнени храни, което им е позволявало да бъдат много продуктивни.

В тази връзка вестникът цитира невролог, според когото зърнените култутри разрушават мозъка, а пък изпълнилният директор на Apple Тим Кук заклеймява стоенето като “новия рак”.

Изследванията показват, че стоенето прав и високите бюра не само са по-добри за здравето, но и ни правят по-умни.

Бъдете функционални!

Кросфит налага идеята за “функционалните тренировки”. Това означава упражнения, които могат да бъдат “засечени” и в реални житейски ситуации.

Няма нищо по-нефукнционално от безкрайните срещи, които продължават и продължават, изяждайки времето, енергията и мотивацията ни. Според австралийците например именно дългите срещи са нещото, което в най-голяма степен разрушава работния процес.

Така че – минимално количество срещи, при това само тогава, когато са абсолютно необходими. Като допълнение – планирайте максимална продължителност на срещите от половин час. Нито повече, нито по-малко. Точно както работи часовникът в залата за кросфит.

Състезавайте се!

Всеки, който има профил във Facebook и има приятели, които се занимават с кросфит, e запознат със спектакъла, наречен Crossfit Games – световното състезание, в което може да участва всеки.

Публичното представяне на резултатите предизвиква остра конкуренция между атлетите, като всеки се опитва да изстиска най-доброто от себе си в различните комплекси.

Много офиси биха спечелили от превръщането на таргетите и тяхното постигане в състезание тип игра. Изложете ясно целите и резултатите си, така много от останалите служители биха дали най-доброто от себе си, за да дадат по-силно представяне.

Е, нека се върнем в началото – философията на кросфит може да бъде пренесена в офиса. А така ще можете да пресъздадете и най-силната част от всяка кросфит добра – усещането за общност, общи цели и взаимопомощ. Защото всички, които са тренирали с нас в Crossfit Dream, знаят, че последният получава най-силните аплодисменти.

Споделете с приятели: