Тя е изключително лъчезарна и симпатична. Обаче е и истински звяр. Видяхме я тази година във Варна, където спечели Varna Throwdown. Поговорихме с Лидия Бартo за това как е открила кросфит, как се храни, как се подготвя за състезания. Ние сме с прекрасни впечатления, така че – започвайте да четете!

Разкажи ни за себе си – как откри кросфита?

Бях в Сидни през 2013 година – на стаж, свързан с обучението ми по медицина. Там започна моето кросфит пътешествие. Вече бях чувала за кросфит и за това, че е НАЙ-ТЕЖКИЯТ спорт, но си нямах и идея какво е точно. В Австралия опитах кросфит за пръв път.

След това кратката версия е това – върнах се в Германия и прекъснах следването си. Вместо това отворих собствена кросфит зала, първата в моя роден град. На 21-годишна възраст се оказах най-младият собственик на кросфит зала в света.

Сега, след три години в ролята на собственик, треньор и предприемач реших да вложа всичко и да правя кросфит по възможно най-професионалния начин. Вече 11 месеца се състезавам и всеки път, когато съм на състезателната арена и часовникът изсвири, зная, че съм на правилното място.

Истински щастлива съм, че любовта на живота ми е мой треньор и бизнес партньор. Имам цялата подкрепа, която ми е необходима.

Имаш ли минало в спорта?

Нямах никакъв опит в гимнастиката и когато отворих залата, не можех да правя дори стойка на ръце. Нямах и опит със щангите, а сега сплит изтласкването е едно от любимите ми упражнения.

Занимавала съм се с хандбал, но предпочитам индивидуалните битки. Там получаваш това, което заслужаваш.

39284507_1035746493260835_830711168275316736_oКолко време прекарваш дневно в тренировки?

Тренирам по три и половина – четири и половина часа седем дни в седмицата (един ден почивка с плуване, йога и леки тежести в седмицата и един наистина почивен ден на всеки две седмици). Тренировките са разделени на сутрешна и обедна тренировка, а вечер водя занимания в залата.

Луда съм по кросфит. Спомняте ли си цитата “да бъдеш състезател в CrossFit Games е ментално заболяване”? Напълно съм съгласна с него!

Колкото важни са тренировките обаче, толкова важен е и сънят. Дългият и качествен сън е моят основен приоритет и никога не бих го пренебрегнала. Никога! Един от спонсорите ми – BRAINEFFECT, помага за добрия сън.

Едно мото, което често можете да видите – „Тренирай. Яж. Спи. Повтори.“, буквално е моят живот. За някои хора това може да звучи зле защото времето за семейство, приятели и почивки е повече от малко, но това е, което аз искам.

Хора извън залата често ме питат защо се отказвам от практически всичко, а не се наслаждавам на живота. Това е обаче, което ме прави щастлива. Нищо не ми липсва и не мисля, че пропускам нещо.

Кое е правилото, което следваш всеки ден?

На целите не им пука как се чувстваш!

Как се храниш? Какъв е режимът ти и колко е калорийният ти прием?

Следвам Зоната на Бари Сиърс. Накратко в нея се казва, че при всяко хранене трябва да има следната хармония: 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини. В книгата му има списък с въглехидрати, които трябва да се избягват. Тях съм ги изключила.

Въглехидратите, които приемам, са само зеленчуци (поради тази причина ми трябва много храна). Протеини набавям от яйца, всякакви сирена, суроватка, риба и месо. Мазнини – от масла, ядки и семена. Не знам колко точно калории приемам дневно, но смятам, че са около 2100-2250.38940370_1032413106927507_5152053776835674112_n

Съществува ли според теб някаква общовалидна истина за постигането на резултати в кросфита?

Има различни видове кросфит – кросфит като фитнес в смисъла на здравето и добрата форма и кросфит като състезание. В първия случай най-важното правило е “забавлявайте се”, това трябва да е вашият щастлив час с готини хора.

Искаш да се състезаваш? Забрави за забавата и си скъсай задника докато не заревеш, повърнеш или смажеш. Остави си егото пред вратата и давай всичко, което имаш и повече, отколкото можеш!

Кои са трите най-важни съвета към всички, които искат да се състезават в кросфит?

Нямам три най-важни съвета, но аз следвам тази мантра, когато съм на арената:

“От главата към крайниците. Най-силната част от мен е съзнанието. Остани уверена, бъди спокойна, разделяй бройките умно, не спирай да се движиш и се чувствай комфортно с това, което правиш. Натисни се, но никога не рискувай твърде много. Едно тяло, едно здраве. Целта ми е добра техника с добро време, никога не искам да съжалявам за някое движение или дори за някое състезание”.

Моята ментална нагласа в тренировките: не прави разлика между тренировка и състезание. Дай всичко, което имаш!

Какви са целите ти в момента?

Моите цели не са се променяли. Все още работя за класирането си на Регионални през 2019 година. Вече е ясно, че такива няма да има – макар това да е нещо, за което си скъсвам задника вече години, така че – целта ми са Игрите.

Ще те видим ли във Варна и догодина?

Със сигурност ще участвам в квалификациите, така че ще видите името ми в класирането. Но като собственик на зала имам много ангажименти, така че не мога да обещая, че ще дойда. Със сигурност това е наистина добро състезание и се надявам, че ще мога да се включа.

 

Споделете с приятели: