Днес ви представям интервю с Мадс Якобсен – една ярка личност в КросФит обществото, треньор на Отбора на Света по Кросфит*  и много лъчезарен и вдъховяващ човек. С него се познаваме още от 2010г., когато бяхме заедно на Кросфит семинар в Холандия. Ето какво каза той в интервю, специално за CrossFit Dream:

1. Разкажи ни за себе си. Как преминава един твой ден?

Работя за Рийбок в Скандинавските държави, така че обикновено съм зает с бизнеса на Рийбок там. Когато приключа работа, отивам да тренирам. За щастие Кросфит Нордик ми позволяват да бъда и треньор там, така че правя и това, когато имам възможност.

2.Ти си треньор на Отбора на Света по Кросфит. Какво е чувството да тренираш най-добрите кросфитъри?

За мен това да бъда треньор на Отбора на Света и на Отбора на Европа по време на CrossFit Invitational бе една невероятна възможност. За мой късмет съм се виждал с атлетите от отбора много пъти преди самото събитие, така че по-скоро чувството бе като да срещнеш стар приятел.

3. Какво е усещането да гледаш в очите звезди като Рич Фронинг?

Искрено съм впечатлен от всички Кросфит звезди! Вдъхновяващи са и като атлети, и като хора. Когато общувам с Рич имам усещането, че той е невероятен човек, баща, съпруг и син. Разбираме се много добре, така че срещите ни са като между добри приятели.

4. Как мотивираш атлетите си?

Мотивацията на различните атлети е различна. Мисля, че най-важното, което трябва да се направи по време на състезание като Invitationals, където разполагаш с ограничено време, е да се уверим, че всички имаме една и съща цел и искаме да я постигнем с едни и същи средства. Когато тренирам индивидуални атлети или отбори за по-дълъг период от време, мотивацията ни е общата цел. След това е лесно да откриеш как да ги мотивираш заедно.

5. Какви са целите ти в Кросфит и как мислиш, че ще се развие този спорт?

Индивидуалните ми цели са да съм здрав и винаги да се развивам като атлет – искам да ставам по-добър в областите, в които съм слаб и да поддържам ниво в това, с което се справям добре. Мисля, че бъдещето на Кросфит се подразбира от самосебе си – този метод на трениране ще продължи да се развива и все повече хора ще откриват в него страстта си към спорта.

6. Кое е по-важно – залата, в която тренираш или треньора, с който тренираш?

Мисля, че най-важното за всеки, който иска да е успешен, е да бъде винаги мотивиран и вдъхновен, да се чувства комфортно и в същото време да не му липсва предизвикателство. За тази цел е нужно да тренираш в зала и с треньор, които ти предоставят тази възможност. Така че – отговорът е – наистина и двете са важни, защото без едното от тях никой няма да бъде истински успешен.

7. Какво би казал на някой, който в момента започва да се занимава с Кросфит? А на тези които вече го правят активно?

Открий себе си, мечтите си и това, което обичаш да правиш. Да опишеш себе си чрез това, което не обичаш да правиш, не е продуктивно и никога няма да те доведе до успех! Бъди любопитен и не спирай да изучаваш света, защото перфектният отговор на който и да е въпрос, все още не е даден!

*Отборът на Света по Кросфит включва в себе си най-добрите шест атлета ( трима мъже и три жени ), които през 2013г. се изправят срещу Отбора на САЩ във второто по рода си състезание CrossFit Invitational в Берлин. Атлетите, предвождани от Мадс, не оставят никакви шансове на противниците си и печелят битката с 24:19. През 2014г. правилата на надпреварата се променят и отборите стават четири- САЩ, Европа, Австралия и Канада ( всеки от по двама мъже и две жени ). Мадс е треньор на отборът на Европа.

 

Споделете с приятели: