Мускулна треска…за някои от нас това е най- неприятното усещане след тренировка, а за други е признак за добре свършена работа в залата. Има хора, които за нищо на света не биха си я причинили, но има и такива, за които тя е нещото, което осмисля тренировката.

В миналото се е считало, че мускулната треска се дължи на повишеният синтез на млечна киселина в мускулите, но според нови изследвания  не е тази причината. Оказва се, че това състояние се дължи на миниатюрни разкъсвания на мускулите, причинени от неспецифично или екстремно натоварване. В резултат на това нараняване, мускулите се възпаляват и причиняват мускулната треска, която се характеризира с болка и леко парене.

Дискомфортът се появява след около 24 до 48 часа, като е възможно да продължи и до седмица. Времето за възстановяване от мускулната треска е различно и зависи най- вече от вида и степента на натоварването, на което са били подложени мускулите. Колкото по- неспецифично и голямо е било то, толкова по- дълго ще е и времето за възстановяване. И обратно. Друг фактор е възрастта- с нейното напредване се увеличава и времето за възстановяване. Добре е да знаете, че предварителното загряване до някаква степен помага, но не предпазва изцяло от появата й.

Има няколко начина за облекчаване на мускулната треска:

– стречинг след тренировка- той помага за разтягането на мускула и за намаляване на напрежението в него, като в същото време го подготвя за следващите натоварвания;

– съществува теория, че мускулната треска може да бъде облекчена чрез същите упражнения, с които е била причинена, т.е. принципа „клин клин избива“;

– масаж и самомасаж на засегнатите мускули- спомага за подобряване на кръвообращението, а оттам и притокът на кислород;

– контрастен душ след тренировка, т.е. редуване на топла и студена вода;

– някои храни, богати на животински протеини като яйца и мляко помагат за възстановяването на мускулите;

– прием на витамини ( особено вит. C) и минерали;

– прием на БЦАА ( верижно- разклонени аминокиселини);

– имайте предвид, че приемът на аспирин помага, но трябва да се използва като крайна мярка, защото той блокира мускулният растеж.

Състоянието на мускулна треска е нормално и не трябва да се тревожите, ако ви се случва от време на време. Това дори е добър знак за прогреса ви в залата. Но имайте едно на ум, ако се случва прекалено често – това може да е признак за претрениране или недостатъчно добро възстановяване. Обърнете внимание на хранителният си режим, суплементацията и качествения сън, защото рано или късно всеки дисбаланс се отразява на организма ви и може да стане причина за травми, контузии или друг вид неразположения.

Споделете с приятели: