С развитието на Кросфит нараства и броят на хората, които не одобряват тренировъчната методология, която той проповядва. В действителност винаги има хора, които обичат да критикуват всичко, което предизвиква масово внимание и популярност, а Кросфит е идеалният пример за това. Разбира се, всеки има право на гледната си точка, затова и ние от CrossFit Dream ви представяме нашата тук.

1. Практикуването на Кросфит е опасно за здравето.

Няма запален кросфитър, който поне веднъж да не е чувал, че този спорт е опасен за здравето. Това, разбира се, не е вярно! Естествено, има фактори, които могат да доведат до контузии. Например: лошо структуриране на тренировката, слаби треньори и не на последно място –  човешкото ЕГО! Ако тези неща доведат до контузия – то тук говорим за ЧОВЕШКА грешка, а не за грешка в тренировъчната методология. Освен това, Кросфит е тренировъчна методология и спорт и като всеки такъв крие риск. Нима слизането и качването по стълбите сутрин, пресичането на улицата или играта на баскетбол да не крият подобни рискове? Напротив. Истината е, че контузиите, причинени от Кросфит са многократно по-малки от тези при гимнастиката, вдигането на щанги или други спортове.

2. Всеки, който се занимава с Кросфит, е обсебен от Кросфит.

Обсебен кросфитър можем да наречем човек, който пречупва всичко в ежедневието си през призмата на тренировките, който си купува всичко, свързано с този спорт, целият му гардероб е пълен само с такива дрехи и всяка тема се обръща в разговори за Кросфит. Ако сте такъв, имайте предвид, че навлизате в опасни води. Всички ние имаме други хобита, излизаме с хора извън залата и следваме други цели. Внимавайте в какъв човек се превръщате, защото това може да бъде само във ваша вреда. Но такава мания може да предизвика и всеки друг спорт, а не само нашия, нали?

3. Кросфит е скъпо удоволствие.

На пръв поглед това може и да се окаже вярно. Но когато сравните средната цена на една кросфит тренировка с тази на йогата, пилатес или спининг, определено няма да има толкова голяма разлика. В зависимост от редица фактори, тези други занимания може и да са по-скъпи от Кросфит, а може и да дадете по – малко пари за тренировки в обикновена фитнес зала, където да импровизирате с Кросфит. Естествено, не е същото,  защото условията са несравними, що се отнася до пространство, оборудване, треньори и т.н. Има определена причина Кросфит да струва това, което струва. Той предлага различна тренировка всеки ден, адреналин и емоция, както и общество, което е невероятно.

4. CrossFit не е спорт.

Добре, приемето го – спорт е.  Защо? Спонсориран е от Reebok, който е спортен бранд. Има правила, съдии, състезания, медали. Има победители и губещи. Изисква се съревнование на атлети срещу атлети на състезателно поле, тествайки техния фитнес, техните умения и готовност за победа. Има различни категории и парични награди. Включва елементи от спортове като вдигане на щанги, гимнастика и лека атлетика- все олимпийски спортове.  Излъчва се по „световния лидер в спорта” – ESPN.

Нека бъдем с по-отворен кръгозор и не бързаме да отричаме нещата, които не сме пробвали. Вярно е, че има много клипове, на които някой прави тяга с отвратителна форма, но опасности от контузии, непрофесионализъм и залитане в крайности крие всеки един спорт, не само Кросфит.

Все пак, преди съществуването на Кросфит бяха популярни „Fitness Fail” компилациите…Той обаче е различен с това, че успява много лесно и бързо да запали голяма маса хора и им дава възможност да изпитат собствените си възможности по един много ярък начин. Разбира се, именно комерсиалната страна на нещата и потенциала на този спорт да изкарва пари предизвиква негативизма на толкова много критици, но ние считаме това за нормално. А нима футболът не е също толкова комерсиална игра? Но не всеки, който излезе да порита в кварталното училище заслужава да бъде обявен за вманиачен и обсебен, нали?

*По материали от boxlifemagazine.com

Споделете с приятели: