Ако новогодишното ти обещание към самия теб е да влезеш във форма, да стопиш някое килце, да изваеш мускули и като цяло да се чувстваш по- добре в кожата си, ето как можеш да го постигнеш чрез Кросфит. Това определено е един от най- ефективните и бързи начини за постигане на желаната форма, а и в последствие- нейното задържане. Е, никой не е казал, че ще е лесно- трябват доза постоянство, силно желание и щипка инат.

Какво е Кросфит?

Това е нова система за трениране, която комбинира в себе си три олимпийски спорта- вдигане на тежести, гимнастика и лека атлетика. От всеки един от тези спортове са взети някои движения, които, комбинирани по определен начин, дават невероятни резултати. Идеята е тренировките да са групови, като силно застъпен е състезателният елемент. Именно той дава възможност да се следи прогреса, който постигаш в залата. Състезание- с другите, но и със самия себе си. Тренировките са сравнително кратки, но за сметка на това доста интензивни. Топят се мазнини, ваят се мускули и се постигат невероятни резултати. Тук си имаме тренировка на деня, която наричаме WOD ( workout of the day). Така тренират почти всички спец части, пожарникари, полицаи, бодигардове. Кросфит е широко застъпен и в подготовката на професионалните атлети- въобще при всички, които искат да постигнат функционалност на тялото, сила, бързина и издръжливост. Подходящ е за всеки- от деца до хора в зряла възраст.

Ето и някои основни предимства на Кросфит пред останалите видове тренировки:

–          Тренировките могат да бъдат съобразени с моментните възможности на всеки. На практика всяка Кросфит тренировка или упражнение могат  да бъдат пригодени към нивото на подготовка на трениращите. Ето ти и пример: ако не можеш да правиш набирания на лоста, ние можем да ти предложим вариант, в който се набираш с ластик, правиш скачащи набирания на лоста от стойка под него или пък хоризонтални набирания на халките.

–          Тренировките по Кросфит имат точно определени начало и край. Ако в обикновена зала и тренирайки сам можеш да си позволиш малко размотаване, то тук не е така. Обикновено треньорът дава начало на комплекса, който трябва да изпълниш, стартирайки хронометъра. Оттук нататък имаш точно определено време или брой повторения, които да изпълниш, за да завършиш тренировката.

–          В Кросфит се учиш на правилна техника на изпълнение на движенията и упражненията. Да, в залата ние можем да те научим как правилно да изпълняваш всяко едно от движенията, които ще са ти необходими впоследствие,  независимо от неговата сложност- мъртва тяга, клек, суинг, обръщане, изтласкване, катерене на въже, двойни скокове с въже, бърпи…Това е нашата треньорска работа- да имаш необходимата техника, за да не се контузиш. А ние определено мразим контузиите!

–          Кросфит създава общност! Всеки, който се е докоснал до Кросфит или е влязъл в залата, ще го потвърди. Тук се създават приятелства и се оформят емоционални връзки. В нашата зала са се случвали какви ли не неща- видели сме както раздялата на хора, така и събирането и оформянето на нови двойки, сватби, нови приятелства, че даже има и бебета на път…В залата по време на тренировка хората се състезават един с друг, но всички вървят рамо до рамо и честната игра е преди всичко. Да, винаги има победители и победени. Ако искаш да си сред победителите, следващият път даваш всичко от себе си и резултатът не закъснява. Ставаш първи, а след това дълго разказваш за това. Но и това е част от играта!!!

Източник на снимката: www.games.crossfit.com

И така…Защо не опиташ Кросфит с нас и да влезеш във форма? Не би могъл да кажеш дали ти харесва или не ако поне веднъж не си опитал. Може пък 2015та да е твоята Кросфит година…

Споделете с приятели: