1.Липсата на сън е като пиянството.

Според последни изследвания липсата на сън е еквивалентна на системната и прекомерна употреба на алкохол по отношение на това как се отразява тя върху рефлексите и способността ни за концентрация. Тя забавя реакциите ни по време на шофиране и ни пречи трезво да преценяваме ситуациите. Добрият сън преди дълъг път би могъл да спаси живот- както вашият, така и нечий друг.

2.Липсата на сън подпомага затлъстяването.

Недоспиването води до промяна в нивата на някои хормони, като е много важно да се знае, че се понижават нивата на хормона лептин ( хормон на засищането), който е отговорен за чувството Ви за ситост, т.е. той ви подсказва, че нямате нужда от повече храна в момента. Липсата на сън повишава нивата на грелин, а това е хормонът на глада, който пък ви кара да хапнете пак. Чувствате се все по- гладни, а когато се храните не изпитвате засищане. Гладът Ви кара да посегнете и към по- нездравословните храни като чипс, шоколад и какво ли още не. Според едно ново изследване в тази област тийнейджърите, които спят по- малко от 8 часа на денонощие имат 3.8 – 4.7% по- висок Индекс на телесната маса спрямо младежите, които спят по 8 часа.

3. Липсата на сън може да ви убие ( буквално).

Освен затлъстяване, недоспиването може да причини сърдечно- съдови болести, високо кръвно налягане и диабет. То е посочено и като фактор за развитие на диабет от тип 2, а повишава и риска от развитие на рак на дебелото черво. Наскоро се появиха и изследвания, които търсят връзка между недоспиването и появата на деменция ( старческо оглупяване) и болестта на Алцхаймер.

4. Тестостерон и сън.

Липсата на сън понижава нивата на тестостерон при мъжа, което има пряко отношение към неговото поведение. Освен че има отрицателно влияние върху сексуалния живот, пониженото ниво на този хормон намалява и способността за концентрация и вземане на решения. При млади индивиди той има отношение към изграждането на мускулна маса, сила и костна плътност, които са важни през целия живот.

Здравият сън е важен за организма, особено за младите и подрастващи индивиди. Осигурете си спокоен сън поне 8 часа за денонощие и ще сте здрави, бодри и щастливи. Опитайте се да заспивате преди полунощ, защото според учените тогава е най- здравословният и дълбок сън. Изготвянето и спазването на режим много би Ви помогнало в тази посока.

Лека нощ!

Споделете с приятели: