Всеки от нас иска да подобрява личните си постижения в залата постоянно. Това обаче не винаги е толкова лесно. Предлагам на вашето внимание пет лесни трика за увеличаване на прогреса и избягване на т.нар. плато, с което всеки трениращ рано или късно се сблъсква.

1. Изпийте чаша кафе.

Кофеинът е страхотен стимулант и редица изследвания са доказали, че приемането на умерени дози е в състояние значително да подобри двигателната активност посредством въздействието му върху централната нервна система. Честата му и прекомерна употреба обаче значително може да намали този ефект.

2. Правете лежанката и военната преса ( две базови упражнения, които не трябва да пренебрегвате) наопаки.

Предполагам, че никой от вас не си почива с лост върху гърдите, когато прави лежанка. Всеки се стреми да направи паузата, когато лоста е в горна позиция, т.е. когато движението е завършено. Същото важи и за военната преса, като тук обаче почивката е в долна позиция. Съвет: започнете и двете упражнения с ексцентричната част на движението- това ще подобри значително мускулната работа. Следващият път, в който правите военна преса започнете с тежест над главата, а когато дойде ред на лежанката- пробвайте да свалите лоста бавно и после експлозивно да го избутате.

3. Научете се да задържате дъха си.

Това е т.нар. метод васалва. Прилагайте го само ако нямате проблеми с кръвното налягане или сърцето.

4. Стискайте (всичко и навсякъде).

По време на тренировка е много важно да стискате лоста здраво. Това ангажира повече моторни единици, независимо дали клякате или бутате от лег. Стиснете лоста все едно искате да го счупите. И като допълнение- стискайте и стягайте всеки мускул по време на изпълнение на упражненията. След време този метод ще ви се отплати щедро, тъй като допълнителната стабилност, която ще получите, ще ви помогне да вдигате по- големи тежести. Научете се да контролирате тялото си.

5. Отделете си достатъчно време за сън.

Известно е, че силата е пряко свързана с възстановяването. Ако не обърнете внимание на това, най- вероятно и резултатите няма да са впечатляващи. Лягайте си преди полунощ и си осигурете поне осем часа здравословен сън. Така ще заредите тялото си с енергия за следващите тежки тренировки.

А сега? Сега опитайте да приложите прочетеното и сами ще се убедите в това колко бързо действа. Успех!

Споделете с приятели: