Тази статия засяга един много сериозен и често срещан проблем в Кросфит, но тя се отнася и за всички спортове, в които захватът играе важна роля. Независимо дали сте щангист, гимнастик, кросфитър или лостаджия, вие много добре познавате онова неприятно чувство от скъсаните мазоли.

Понякога заради огромното количество работа, което извършваме по време на тренировка, мазолите по ръцете ни се късат. В Гугъл има десетки ужасяващи снимки на скъсани мазоли, но въпреки общоприетото мнение, разкъсаната кожа не винаги е следствие от нечовешко мъчение и страдание. Тя е по- скоро признак за лоша техника и обикновено означава между 1 и 3 седмици почивка за ръцете, т.е. избягване на упражнения, свързани със захват.

Целта на тази статия е да ви покаже няколко простички стъпки, които да следвате ако искате да се предпазите от болезнените разкъсвания, да научите какво да правите ако скъсате мазол, както и как да се грижите за ръцете си като цяло.

 

Нека започнем с поддържането на кожата на ръцете. Хидратирайте кожата- използвайте лосион или крем за ръце. Сухата кожа на ръцете е по- податлива към разкъсвания и рани. Използвайте времето след душ, за да обработите мазолите- можете да използвате фина пила или пемза. След това нанесете овлажняващ лосион и оставете да попие добре. Това ще ви спести доста болезнени и неприятни усещания впоследствие.

Захват:

Много важен е захватът, с който работите и начинът, по който държите щангата или лоста. Опитайте се да хванете така, че лостът да не минава през средата на дланта, а да лежи на възглавничките на пръстите. Мазолите се образуват от приплъзването на лоста и неговото постоянно въртене по време на движенията.

 

Талк:

Бъдете много внимателни при употребата на талк ( магнезий). Въпреки че подобрява захвата и намалява потенето на ръцете, той изсушава кожата и я прави податлива към образуване и късане на мазоли. Използвайте малко количество талк и то само там, където има контакт с лоста. Избършете и подсушете добре ръцете си преди да използвате талк. Аз лично почти не прибягвам до неговата употреба .

Ръкавици:

Както за талка, така и за ръкавиците, моето мнение е доста различно от общоприетото, тъй като не съм привърженик на използването им. И все пак, ако сте решили да сложите ръкавици, имайте предвид, че употребата им е приемлива при упражненията на лоста ( набирания, особено с кип, силови възлизания, суинг с пудовка, пръсти до пръсти, колене към лакти и т.н.), но не и при тези с щанга ( мъртва тяга, обръщане, изтласкване и т.н.).

 

Стоп:

Прекратете тренировката веднага щом забележите дори и минимален признак на разкъсване на кожата. Измийте ръцете с топла вода и сапун и опитайте да спрете кръвта. Можете или да продължите тренировката си с друг вид упражнения, или напълно да я прекратите.

Следвайте тези правила- те наистина са важни и ще ви гарантират приятни и безболезнени преживявания в залата!

Споделете с приятели: