Както можеше да се очаква „-дотър“ бе на върха на Средиземноморския регион, само че не е тази, която сме свикнали да виждаме на върха. Сара Сигмундсдотър, 22 годишна исландка от CrossFit Sudurnes взе златото, докато двукратната „Най-атлетична жена на Земята“ – Ани Торисдотър – се окичи с бронз.

Сигмундсдотър описа в социалните мрежи уикенда след победата си като „Най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми“ и добави: „Нещата се развиха по-добре, отколкото очаквах.“

Средиземноморските регионални състезания не са първата поява на Сигмундсдотър на регионалната сцена. През 2014 тя завърши дванайста, а през 2013 тя отпадна още през първия ден, тъй като не успя да направи нито един клек с лост над глава.

„Чух как рамото ми изпука и се притесних“ – споделя Сара. В онзи момент (2013 г. – б.а.) тя се занимава с CrossFit от няколко месеца и няма никакво състезателно минало. Е, освен ако не броим гмуркането за камъни.  Израснала в малкото градче Рейкянесбаер, Исландия, Сигмундсдотър е известна с това, че винаги е била силна.

„Винаги се биех с момчетата и ги предизвиквах“ – споделя тя.

Въпреки опитите да се запали по различни спортове, растейки, нищо не я е грабвало за повече от няколко месеца. Нито футбола, нито плуването, нито гимнастиката. За да изразходи очевидно неизразходваемата си енергия тя е правела обиколки около дома си и е правила набирания на балкона.

Когато става на 17г., най-добрата ѝ приятелка си хваща приятел и я оставя напълно сама.

„Нямах какво друго да правя и започнах да тренирам, за да си намеря приятел.“ – споделя Сара.

Въпреки, че тя не си намира приятел в залата, скоро започва да работи в нея като рецепционист. След като завършва училище, започва едногодишен курс, за да се сертифицира като персонален треньор. Точно преди да завърши, нейният инструктор й предлага да участва в местно CrossFit състезание в CrossFit Leikar. Въпреки че състезанието включва тръстъри – движение,  което тя никога не е чувала, тя завършва втора след Катрин Таня Давидсдотър, която е участник на Игрите през 2012 и 2013 г.

Не след дълго тя решава да се отдаде на CrossFit. Поставя халки в гаража си и всеки ден след работа упражнява силови възлизания на халки. Шест месеца след като започва да се занимава с CrossFit прави и първото си силово.

„Никой не беше по изненадан от мен, когато завърших първа тази година на регионалните.“ – споделя Сара. „Очаквах да завърша поне пета.“

Сега й предстои най-трудното изпитание – а именно да излезе лице в лице със състезатели, които са били неколкократно на Игрите.

„Ще бъда под голямо напрежение“ – казва Сигмундсдотър. „Добре, че се справям перфектно, когато съм под напрежение!“

Споделете с приятели: