Клекът. Трудно е да се сетим за упражнение, което е по-комплексно от клека и което да се среща по-често от него в механиката на кросфит движенията. Той е в основата на толкова много упражнения и движения, че дори няма смисъл да ги изброяваме. Освен че може значително да подобри фитнес резултатите и формата ни, клекът помага за правилното функциониране на краката, кръста, гърба, коленете.

Често чуваме, че клекът е вреден за коленете. Няма как да се съгласим с това – дори напротив, клекът е изключителен лек за повечето проблеми, които може да имаме с коляното. Разбира се, не говорим за травми, които изискват медикаментозно или дори хирургическо лечение. Дори след такива обаче, клекът е съществен и дори жизненоважен за възстановяването.

Стига толкова за ползите от клека. Да видим неговото приложение – клекът ни е нужен, за да се изправяме, дори при ставането от леглото и дивана ни трябва клек. Да не говорим за тоалетната. Клек е нужен за да вдигнем нещо от земята, клек е нужен за да скочим, изкачването на стълби също е разновидност на клек.

Макар клекът да е естествено функционално движение, в различните спортове и в спортната литература няма единомислие по въпроса за техниката на изпълнение. Някъде ще прочетете, че пръстите на краката трябва да сочат напред, другаде – настрани. Някъде ще кажат, че се кляка до паралела, другаде – под паралел.

Ние тренираме кросфит и кросфит има описана много ясна механика на клека. Такава, която активира максимално мускулите на бедрата и корема и не позволява прекомерно напрежение върху коляното. Такава, която прави клека в основа на множество други движения, изпълнявани с тежестта на тялото или с външни тежести.

В кросфит клековете имат за цел да развият стабилност, сила на бедрата, контрол върху торса и стягане на корема, развитие на обем на движение в областта на таза и в коленете.

Важните моменти при изпълнение на клека са:

  • Разкрач на ширината на раменете, поглед напред
  • Изправен гръб и много стегнат корем
  • Стъпалата са леко отворени, коленете следват линията на стъпалото при движение надолу
  • Коленете не минават пред пръстите,  не влизат навътре
  • Тежестта е равномерно разпределена върху пръстите и петите
  • Кляка се контролирано, не се свличаме
  • В долна позиция кривата на гръбнака е същата, като в началото, не трябва да се допуска ротация в таза
  • Тазът слиза под нивото на коляното
  • Ангажираме всички мускулни групи в краката, корема и торса

Всичко това звучи много просто и лесно, но в практиката се оказва далеч не така. Проблеми с мобилността и еластичността на мускулите пречат на запазването на естествената позиция на гръбнака. Коленете минават твърде напред спрямо пръстите. Липсва стабилност. Не се кляка достатъчно дълбоко. За всеки от тези проблеми има решение и то се крие в упорита работа с правилна механика и подходящи корекции.

Понякога овладяването на клека (дори без тежест) отнема месеци. След това обаче тялото е готово за резултати и кросфит натоварване.

Ако смятате, че клекът ви е добър – опитайте да изпълните табата с клекове. 4 минути работа, разделени на 8 интервала от 20 секунди работа и десет секунди почивка. В случай, че успеете да постигнете 18-20 клека във всеки интервал (около 150 клека за цялата тренировка) с добра техника, значи наистина сте овладели това упражнение. В противен случай имате още доста работа – най-често по изчистване на механиката.

Решил си да опиташ кросфит? Включи се в нашия модул за начинаещи CrossFit Beginners!

Споделете с приятели: