Ето, че пролетта дойде. Много от нас обаче се чувстват изтощени и уморени, вместо тонизирани от свежестта на новия сезон. Как да преборим пролетната умора и как да предпазим организма от срив точно в този период?

Тренировките:

Ако през зимния сезон сте тренирали усилено и сте поддържали формата си, но усещате, че организмът ви е изтощен и силите ви прогресивно намаляват, то е време да регулирате натоварването. Намалете обема и интензитета на тренировката, ако се занимавате с фитнес – това ще рече да правите по-малко серии и повторения, с по-малки тежести.

При пролетна умора имунната система е слаба и организмът ви е много по-податлив на външни влияния, което означава, че тежките тренировки могат много лесно да го сринат, макар цяла зима да сте се чувствали чудесно, тренирайки тежко. Изпълнявайки упражненията с по-малки тежести, можете да обърнете внимание на техниката си, което пък е дългосрочна инвестиция в по-добрата ви форма. Ако чувствате прекалено силна умора, най-добре намалете натоварването или дори заменете временно тежките тренировки с кардио упражнения, йога, клас по мобилност или дори разходка в парка.

Всъщност ако излезете в парка, ще си направите чудесна услуга – свежият въздух и природата помагат много в борбата с пролетната умора. Старайте се да прекарвате поне 30 минути на ден на слънце – витамин Д е много силен съюзник в това начинание.

Ако пък цяла зима сте мързелували, то вероятността да имате пролетна умора е още по-голяма. Крайно време е за раздвижване и тичането в парка и в този случай е най-доброто, което можете да направите за себе си.

Ето две примерни кръгови тренировки за средно напреднали, които всеки може да направи – независимо дали в парка, на стадиона, или в залата:

[column size=“one_half“ is_last=“false“]

Тренировка 1:

5 кръга от:

400м. бягане

20 лицеви опори

50 клека със собствено тегло

Ако пък сте начинаещи – направете само 2 кръга.

[/column]

[column size=“one_half“ is_last=“true“]

Тренировка 2:

5 кръга от:

50 скока на въже

5 бърпита

Ако това ви се струва лесно, направете 5 кръга от:

150 скока на въже

10 бърпита

[/column]

За тези, които се чудят какво е бърпи: това е едно на пръв поглед лесно упражнение, което обаче много бързо ви кара да останете без дъх. От изправено положение паднете на земята в позиция за лицева опора (клякате, поставяте длани на земята и изпъвате краката си назад), след което правите лицева опора, опирайки гърди до земята и се изправяте обратно до първоначална позиция. Следва вертикален скок във въздуха с пляскане на ръцете над главата.

Храненето:

След зимния период, в който обикновено хапваме по-тежка и мазна храна, е добре за известно време да преминем на по-лека диета, наблягайки на свежи сезонни плодове и зеленчуци, които ще ни заредят с витамини. Например смути от една ябълка, прясно изцеден лимонов сок, парче настърган пресен джинджифил и 2 супени лъжици кисело мляко е чудесно начало на деня. Може да добавите и малко мед, ако предпочитате да ви е по-сладко. Също така, зеленолистните зеленчуци като спанака и копривата например, са много важен източник на витамини и минерали – старайте се във всяко основно хранене да присъстват пресни такива. Пъстърва на скара със салата от спанак, авокадо, киноа и орехи е едно чудесно решение за обяд например.

Сънят:

В състояние на пролетна умора качественият и достатъчен сън върши чудеса. Колкото и да ви е трудно, опитайте така да организирате деня си, че да си лягате поне половин час по-рано от обикновено в продължение на една седмица. Ще видите, че в края й ще се почувствате много по-добре. Опитайте да си осигурите поне 7 часа сън на денонощие. Обърнете внимание и на хигиената на съня, освен на количеството му: спете в добре проветрено и хладно помещение.

Минимизирайте електронното влияние.

Ограничете работата на компютър, телефон, таблет, както и гледането на телевизия до минимум. В днешният забързан свят много от нас изкарват хляба си, прекарвайки 8 и повече часа на ден пред компютъра, затова когато си тръгнете от работа изберете разходката в парка, прекарвайте повече време със семейството и приятелите си, далеч от модерните технологии. Това значително ще ви помогне в борбата не само с пролетната умора, а и със стреса като цяло.

И така, жертви на пролетната умора или не, трябва да тренирате. Графикът на CrossFit Dream е тук, запишете се!

Споделете с приятели: