И твоят ден ли започва с хаос? И ти ли се връщаш безкрайно изтощен всяка вечер вкъщи? И за теб ли понеделникът е най-ужасният ден? Вероятно, както на повечето от нас, стресът ти идва в повече. В днешното забързано време той е масово явление. Исторически погледнато, стресът е бил двигател на човешкия прогрес, но хроничният ежедневен стрес, на който сме подложени днес, е нещо съвсем различно – всъщност най-често той се явява причина за редица сериозни заболявания като рак и диабет. Възможно е да полагаш всички възможни усилия, за да влезеш във форма – тренираш и се храниш правилно, но ако не елиминираш стреса, не очаквай особено успешни резултати.

Какво можем да направим по въпроса?

Ето няколко лесни стъпки към по-здравословен и освободен от стрес живот, които ти предлагаме:

1)      Подарете си хубаво начало на деня.

Както се казва – „Денят се познава от сутринта.“. Станете на време, за да не се налага да бързате. Осигурете си питателна и качествена закуска, за да заредите организма си с енергия за предстоящия ден. Дори това да означава да станете 20 минути по-рано, струва си усилието.

2)      Наспивайте се.

Сънят е изключително важен за възстановяването на нервната система, а хроничното недоспиване е един от най-големите причинители на стрес. Старайте си да си лягате възможно по-рано – сънят преди полунощ е значително по-качествен.

IMG_6207-0 (76)

3)      Направете си план за деня.

Самата мисъл, че имате план за действие, успокоява и намалява стреса. Опитвайте да се придържате към него, макар и грубо. Дори понякога да не се получава, ще видите, че с времето това ще сложи ред в ежедневието ви до голяма степен. Направете си и план за храната – подложените на стрес хора обикновено ядат хаотично и нездравословно, което пък носи допълнителен стрес и се получава омагьосан кръг, от който не можете да излезете.

4)      Елиминирайте ненужните неща от живота си.

Дайте си сметка кои са наистина важните задачи, които стоят пред вас. Всичко останало е „пълнеж“. Например – безцелното стоене в социалните мрежи, безсмислени телефонни разговори, или пък терзания за неща, които не зависят от нас или не можем да променим. Така ще освободите повече време в натоварения си график, което може да използвате за почивка или някакво по-продуктивно занимание.

5)      Елиминирайте ненужните хора от живота си.

Помислете за обкръжението си – харесвате ли хората, с които общувате? Това до голяма степен определя и до колко харесвате живота си като цяло. Прекъснете връзката с всички, които ви натоварват – приятели, които постоянно закъсняват за среща, такива, които смятате за досадни, но не смеете да им го заявите, такива, които само ви използват, но вие никога не можете да разчитате на тях и прочие. Обръщайте повече внимание на хората, които са важни за вас и тези, с които ви е приятно да общувате.

6)      Медитирайте.

Намерете между 5 и 20 мин. на ден,  които да отделите за медитация– тя наистина може да направи чудеса с нивата на стреса, стига да сте достатъчно упорити и последователни. Моментите, в които изолираме шума около себе си, са много важни за намаляването на стреса.

7)      Отделете време само за себе си.

Обособете времеви периоди (например всяка вечер след 20ч. или всеки уикенд), в които не вдигате телефона, не отговаряте на съобщения и имейли и изобщо – умишлено се изолирайте от външните източници на стрес.

Също така, определете време, което е изцяло и само за вас – отдайте се на любимото си занимание – наспете се, мързелувайте, играйте футбол, отидете на маникюр…просто направете това, което ще ви донесе удоволствие, без да се съобразявате с желанията и нуждите на околните. Правете го поне веднъж седмично.

Споделете с приятели: