Като родители може би често сте си задавали въпроса какво занимание да изберете за детето си в свободното му време. Някакъв спорт, танци, а може би нещо свързано с изкуството? Или пък още малко уроци, които да му помогнат в училище…

Каквото и да си мислите вие обаче, не забравяйте, че и децата имат своите предпочитания и мнение. За тях това занимание трябва преди всичко да бъде приятно и свързано със забавление, за да не го приемат като задължение и да го правят насила и с неудоволствие. Ето защо ние бихме могли да ви помогнем с избора на такова занимание или поне да се опитам да дам идея за нещо различно и доста интересно.

Кросфит… да, кросфит, който би могъл даде една солидна основа във физическото и емоционално развитие на детето.

crossfit kids

Полза за физическото развитие – Кросфит е идеален за децата поради големият брой дисциплини и движения, които включва в себе си- от вдигане на тежести, през леката атлетика и до гимнастиката. Детският мозък е като малка гъба, която попива всичко и има нужда постоянно да бъде стимулиран, за да изгради адаптивните си способности. А те са резултат от конкретни дразнения или стимули.

Колкото по- рано се започне с изграждането на двигателна култура у детето, толкова по- лесно то би се справило с какъвто и да е спорт в един по- късен етап от живота си. Имате ли приятели, които не са спортували, докато са били малки? Много вероятно е те и сега да са малко зле с координацията, колкото и усилия да полагат това да не е така. В същото време тези, които са се занимавали със спорт като малки са доста по- координирани и биха се справили по- лесно с предизвикателствата на всяка физическа активност. Двигателната култура и навици остават за цял живот, независимо дали човек спортува или не.

Полза за емоционалното развитие на детето – Кросфит е много сходен с други видове спорт и  дори с приложните изкуства по отношение на емоцията, която дава на децата. Идеята е малчуганите да се събират и да тренират в групи, което само по себе си носи много емоционален заряд. Когато спортуват заедно, те се състезават едни с други, разделят се на отбори и се учат на отборна игра, а това от своя страна ги възпитава в духа на феър плея и на това да не бъдат егоисти.

Първенците винаги биват поощрявани и давани за пример на останалите, а това има отношение и към самочувствието на децата – те стават по-уверени в себе си и се опитват всеки път да бъдат по-добри от предишния.

img_1469Спортът става начин на живот – Много важно за децата е те да се забавляват докато спортуват. В никакъв случай те не бива да приемат спорта като бреме или нещо, което трябва да правят по задължение. Ако малките растат с мисълта, че да се спортува е нещо приятно и забавно, то много вероятно е те да приемат спорта като важна част от живота си. Да се хранят здравословно и да спортуват би било нещо съвсем нормално, независимо на каква възраст са.

Всичко това обаче до голяма степен зависи от нас – родителите. Ние сме тези, които трябва да провокираме интереса на хлапетата към спорта вместо да ги оставяме да стоят по цял ден пред компютъра или телевизора, поглъщайки неопределени количества нездравословна храна.

Ползите от програма като Кросфит за деца са дълготрайни и подпомагат двигателното им, емоционално и умствено развитие. Тази програма може да се започне във всяка една възраст- от 5 до 17- 18 години. Колкото по- малки са децата, толкова по- лесно те развиват двигателните си умения, благодарение на сериозен набор от движения, упражнения и активности. В тийнейджърска възраст Кросфит би помогнал на младежите да развият сила и кондиция във връзка със спорта, който са избрали да практикуват по-късно.

Най-важното нещо за нас като кросфит треньори е да видим цяло семейство, което тренира заедно. Това според нас е и начинът, по който малките биха били запознати със спорта като цяло и така може би следващият път биха предпочели да излязат навън и да поспортуват с мама и татко, отколкото да се излежават на дивана пред телевизора. Ако всеки от нас направи този опит може би повече деца биха се престрашили да влязат в залата и да потренират.

А това би следвало да бъде поощрено от родителите. Здравето на нашите малчугани зависи само и единствено от нас. Нали?

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Прочетете и това:

CrossFit Kids – нека вашето дете се влюби в спорта!

Споделете с приятели: