Всеки от нас е достигал до момент, в който иска да разнообрази тренировката си. Нещо по-различно и интересно, което да го извади от рутината на програмата, по която тренира, да предизвика интереса му и буквално да го остави без дъх. Ето няколко идеи за точно такива тренировки:

1. Комбинация от преден клек и планк с изпънати лакти.

Всички знаем как се изпълнява преден клек с щанга. Но дали това важи и за планк-а с изпънати лакти? Всички казват, че планк е скучно и в същото време лесно упражнение. Ако обаче тялото ти започва да потреперва преди изтичането на 60 сек., то определено трябва да поработиш върху това упражнение и силата на коремната и глутеална мускулатура. Стандартен планк се изпълнява от лакътна опора. Сега обаче пробвай по-различен вариант – планк с изпънати лакти (начална позиция за лицева опора).  В тази тренировка ще използваме планка за почивка.

Пример:

  • 5 повт. преден клек (с тежест, с която можеш да направиш 10 повторения)
  • 30 сек. Планк с изпънати лакти
  • 5 повт. преден клек
  • 30 сек. Планк с изпънати лакти
  • 5 повт. преден клек
  • 30 сек. Планк с изпънати лакти

Да, съгласен съм, че можеш да държиш на планк повече от 30 сек. Съгласен съм и че 5 повторения на тежест, с която можеш да направиш 10, може би ще са ти малко. Направи три серии от тази тренировка и после пак ще коментираме.

 2. Суинг и гоблет клек

Просто направи 10 суинга с пудовка ( дъмбел или диск ), последвани от 10 гоблет клека. Следват по 9 повторения от двете движения, 8 повторения и така докато стигнеш до 1 повторение от всяко. Ако работиш с една и съща тежест, в никакъв случай не я оставяй на земята преди края на тренировката.

3. Комбинация от клек, раменна преса, мъртва тяга, набиране и колелце за корем

Целта ти тук е да направиш по 10 повторения от всяко движение, последвани от 9 повторения, 8…..и така до 1. Условието е да завършиш тренировката за 23 минути. Можеш сам да избереш тежестите за клека, раменната преса и мъртвата тяга.

Можеш да използваш тези тренировки за разнообразяване на програмата, по която тренираш. Те са подходящи за всеки, независимо от нивото му на подготовка. Спазвай правилната техника и форма на изпълнение на всяко движение и се наслаждавай на резултата!

Споделете с приятели: