Затлъстяването- често срещан проблем, чието разрешаване обикновено бива отлагано или напълно пренебрегвано. Всъщност това е много сериозно заболяване и спада към групата на т.нар. „модерни“ болести. Затлъстяването може да е признак и на друго, по- сериозно заболяване.  Причините за неговата поява са многобройни и трудно се установяват. Това могат да са наследствени фактори, обездвижване, преяждане или неправилно хранене и разбира се – стрес. Наблюдава се повишено ниво на хормона инсулин и понижена поносимост към глюкоза, а на по- късен етап се появява устойчивост на тъканите към инсулин. При затлъстяване нивото на холестерол се увеличава, като по този начин се предизвикват атеросклеротични увреждания. Увеличава се и количеството на пикочната киселина и е възможно да се появят признаци на подагра. Както виждате, затлъстяването носи негативни последици за организма  – засяга сърдечно-съдовата, опорно-двигателната, отделителната система и др.

Заболяването протича през две фази- динамична и статична. През първата фаза се нарушава енергетичният баланс на организма, т.е. приемът на калории превишава разхода им. През статичната фаза наддаването на тегло се преустановява и се постига ново енергетично равновесие. Ето защо лечението е по- ефективно през първата фаза. Измененията, които настъпват в хормоналните нива вследствие на затлъстяването, всъщност водят до още по-голяма предразположеност към затлъстяване, т.е. получава се един омагьосан кръг, излизането от който става все по-трудно. Ето защо колкото по-рано се предприемат мерки в посока понижаване на теглото, толкова по-лесно става то.

Какво бихме могли да направим?

Лечението на затлъстяването е трудно и отнема време. Най- ефикасно се повлияват ниските степени на заболяването – т.е. началните му форми. Тук важна роля играят адекватният нискоенергиен хранителен режим, както и повишената двигателна активност. В комбинация, тези две мерки биха могли да доведат до понижаване на телесното тегло. Смята се също така, че спортът повлиява положително скоростта на обменните процеси и засилва метаболизма като цяло.
При по- тежки степени на заболяването по- важната част е диетата, тъй като обикновено физическите усилия са силно затруднени.

От съществено значение е подборът на вида и продължителността на физическото натоварване поради понижената поносимост към физическа работа. Установено е, че физическата активност с умерена продължителност повлиява количеството на приеманата храна, като значително намалява приемът й. По- продължителна работа ( между 2 и 6 часа) обикновено е свързано с приемане на по- голямо количество храна, като телесното тегло остава постоянно.

Физически усилия с умерена интензивност и продължителност поне 20 мин. са оптимални за понижаване на теглото. Аеробните натоварвания ( бягане, плуване) изискват повишаване на кислородната консумация и подобряват работата на сърдечно- съдовата система. По време на умерена аеробна работа се постига равновесие между аеробните процеси , освобождаващи енергия и енергетичните изисквания на работещите мускули. За да бъде ефективна тренировъчната програма, тя не трябва да бъде по- кратка от 3 месеца и тренировките трябва да се провеждат поне 3 пъти седмично.

Както стана ясно, проблемът не търпи отлагане. Колкото по- рано се предприемат мерки, толкова по- добри ще са резултатите. Не се колебайте да потърсите помощ, важно е да оставите егото и да се доверите на специалист. А ако наистина се нуждаете от такъв- ние в залата ще се погрижим за Вас- ще направим подходящ хранителен режим и ще оформим тренировъчната Ви програма така, че след време огледалото да Ви се възхищава!

Най-важното е да не спирате да вярвате в себе си и за миг да не забравяте, че крайните резултати зависят единствено и само от Вас, волята и желанието Ви!

Споделете с приятели: