Краят на февруари е и отново е време за CrossFit Games Open. Тази година обаче събитие номер едно в кросфита е по-впечатляващо от всякога – участниците в надпреварата надхвърлят 500 хил. души. С такава бройка кросфит дава заявка за най-масов организиран спорт в света и за нещо повече от обикновено хоби.

Какво е кросфит?

За онези, които все още не знаят какво е кросфит – това е спорт, който включва в себе си елементи от гимнастика, лека атлетика и вдигане на тежести. Спорт, насочен към функционални движения, изпълнявани със собствено тегло или с тежести, при който основна цел са тренировките с висока интензивност и разнообразно натоварване. Повече за същността на кросфит може да научите тук

А какво е CrossFit Games?

Накратко казано – това са Олимпийските игри на кросфит – само че в най-чистия вид на Олимпиада, защото наистина всеки желаещ може да се включи и да премери сили с останалите. CrossFit Games протичат на  три етапа – Open, Regionals, Finals.

CrossFit Games Open

В продължение на пет седмици от централата на кросфит задават по една тренировка – това става всеки четвъртък в 5:00 часа тихоокеанско време. Тренировката е еднаква за всички хора по света и срокът за подаване на резултат от нея е понеделник вечерта. От CrossFit предоставят оригиналната тренировка (Rx) и скалирани версии за различните дивизии – мъже, жени, тийнейджъри.

Изпълнението на тренировката може да стане навсякъде, но за да е валиден въведеният резултат, той трябва да е валидиран от лицензиран кросфит съдия. За да се участва в класирането – при амбиции за Regionals, трябва да се предостави и видеоклип с изпълнението на тренировката.

На този етап могат да участват всички желаещи, като таксата за участие е 20 долара. Тя ви позволява да участвате в генерално класиране и да премерите силите си с хора от целия свят – включително с най-добрите.

CrossFit Games Regionals

Светът според CrossFit е разделен на 8 региона. Най-добрите 80 състезатели от всеки регион се класират за CrossFit Games Regionals. За България регионалното състезание е в Берлин и ще се проведе в средата на месец май. На регионалните в продължение на три дни се изпълняват различни комплекси, като най-добрите петима състезатели от различните дивизии се класират за финалите на CrossFit Games.

Достигането до този етап е страхотно постижение, което е по силите на елитни състезатели. Тук няма компромиси – изискванията са наистина чудовищни.

CrossFit Games Finals

Финалите! През август в САЩ петимата най-добри от всеки регион се изправят в луда напревара от над 10 тренировъчни комплекса. В рамките на четири дни ставаме свидетели на истински гладиаторски битки, невероятен хъс, сила и нечовешки усилия. За да може в крайна сметка един мъж и една жена да спечелят титлата Fittest on Earth.

CrossFit Games в CrossFit Dream

И тази година CrossFit Dream – като лицензирани кросфит зали, канят всички желаещи да се включат в приключението CrossFit Games Open. Разполагаме с две лицензирани зали и четирима сертифицирани съдии. Както и досега, всеки петък ще се събираме за кратък разбор и обсъждане на тренировъчните комплекси, механиката на движенията и различните възможни тактики за изпълнение на предизвикателствата.

Тази година групата от състезатели е наистина внушителна – до момента имаме над 20 регистрирани участници, а в следващите дни очакваме и още желаещи. Заедно ще разучаваме комплексите, ще се изправяме пред тях и ще ги преодоляваме. Не пропускайте тази емоция, регистрирайте се!

Споделете с приятели: