Съвети за справяне с менталните, физическите и психологическите последици от социалното дистанциране.

След като ви разказахме как да постъпите с храненето си докато сме затворени вкъщи, ще обърнем внимание и няколко начина за организиране на ежедневието. Те биха спомогнали да запазим психиката и физиката си максимално близо до стандартното ежедневие и щетите от изолацията да са минимални.

Съветите ни не са нещо специално, но пък са общовалидни и поднесени в условията на домашна изолация, имат голям шанс да бъдат приведени в действие. В нормална ситуация обикновено бихме ги отложили за „от утре“, „от понеделник“ или „от другия месец“. Сега поне имаме достатъчно време да се замислим, да започнем да се обичаме повече, да си обърнем внимание и да се погрижим за себе си.

 • Направете план за деня
 • Тренирайте
 • Спете
 • Йога и мобилност
 • Контролирайте храната
 • Практикувайте благодарност

Направете си план за деня и го следвайте

При ставането сутрин си начертайте план с ориентировъчни часове и го спазвайте. Така няма да позволите новото ежедневие да ви превърне в „желе“, което седи пред телевизора по цял ден по пижама. 

Закусете, облечете се, измийте се и се захващайте със задачи, било то домакински или служебни. Тези, които работят от вкъщи или пък имат деца, вероятно вече са се сблъскали с парадокса, че уж са си по цял ден вкъщи, а времето не стига за нищо. За тях планът е необходим, за да могат да свършат всичко, което се очаква от тях. За останалите – планът е необходим, за да не се изгубят в безвремието.

Тренирайте

Всички знаете защо е важно, няма да ви убеждаваме. Дори повечето от вас изпитват дискомфорт от това, че не могат да тренират както обикновено. Просто правете възможно най-доброто според ситуацията – упражнения вкъщи със собствено тегло, приспособени тежести, ластици, точилки, колани, въображението да е на макс. 

Тук идваме и ние на помощ с тренировки онлайн, видео съвети и всичко, на което сме способни, за да помогнем от разстояние. Освен, че тренировките ще поддържат тонуса на мускулите ви, няма да ви позволят да се сринете психически, защото на биохимично ниво процесите, които се случват в следствие на физическо натоварване, са най-ефективното оръжие срещу депресията.

Спете

Сега имате шанс да се наспите в буквалния смисъл. Сънят е незаменим за засилването на имунната система, а ако спите редовно по-малко от шест часа, тя страда сериозно. Затова – възползвайте се от ситуацията и си подарете достатъчно сън.

Йога и мобилност

Отново не е нужно да обясняваме подробно защо това е важно, всички сте наясно. Времето вкъщи може чудесно да се уплътни с мобилност или йога практики. Нужна ви е само постелка и PVC пръчка. В интернет пространството е пълно с безплатни видео уроци. 

Йогата ще спомогне както за повишаване на мобилността, така и за успокояване на духа, намиране на вътрешен баланс и мир. Ако никога досега не сте практикували и сте гледали по-скоро с насмешка на този тип раздвижване, пробвайте. Просто си дайте шанс. Доста по-трудно е да контролирате ума, отколкото тялото. 

Контролирайте храната

Вече коментирахме темата, но пак напомняме – около 70% от имунната система се формира в червата от микрофлората. Затова какво ядем се оказва определящо за здравето ни по принцип, а в случая – направо си е ключово. Преработените храни увреждат добрите бактерии в червата ни и ни карат да дебелеем. Просто ги изхвърлете от менюто си.

Практикувайте благодарност

На един лист напишете поне седем неща, за които сте благодарни днес. Някои от моите например са:

 • Благодаря, че съм здрава. Както аз, така и близките ми.
 • Благодаря, че прекарвам толкова много време със семейството ми.
 • Благодаря, че имам от любимата ми храна в хладилника, тоалетна хартия, перилни препарати и дезинфектанти.
 • Благодаря, че имам работа и доходи.
 • Благодаря, че най-накрая намерих време да подредя шкафовете вкъщи.
 • Благодаря, че имам възможност да тренирам, макар и малко по-различно от обичайното.

Поставете си за цел всеки ден да добавяте поне още три нови неща в списъка. Ще се учудите колко много помага това, за да се почувствате по-добре и да приемете ситуацията такава, каквато е, да спрете да се съпротивлявате и да намалите стреса, който всичко това неминуемо предизвиква. Прочитайте си всяка сутрин списъка отначало, вместо да си пускате новините. Нека това е първото нещо, което правите след като се събудите.

Направете следващото най-добро нещо

Не се фокусирайте върху това какво ще е дългосрочното развитие и как ще излезем от тази ситуация в края на краищата. Колкото и да се блъскате с подобни мисли и притеснения, това няма да помогне. 

Това, което може да направите обаче, е да разделите пътя към успеха на малки крачки – например – да правите по една тренировка всеки ден. Да спазвате препоръките и правилата, въведени от лекарите. Да помогнете на възрастните или уязвимите около вас. Или с други думи, най-доброто възможно, което зависи от вас в момента.

Знайте, че колкото и ужасно да се чувстваме в момента, ситуацията ще отмине. Важното е докато сме в нея, да действаме оптимално, тук и сега.

Споделете с приятели: