Радослав Иванов и Ралица Котерлицова са носителите на титлата Fittest in Bulgaria. Двамата са националните шампиони, които ще представляват България на финалите на CrossFit Games през август догодина в Медисън, САЩ.

Радо и Ралица победиха в онлайн квалификациите CrossFit Open и след петте комплекса се оказаха най-добре подготвените атлети в България. Сега предстои ревизия на подадените от тях видеа и резултати и ако всичко е наред – през януари те ще получат титлата национален шампион, а с това и правото да участват на финалите.

За кросфит състезателите 2019 година беше тежка – новият формат на финалите на CrossFit Games предизвика революция и за пръв път имахме два пъти квалификации в рамките на една и съща година. На предходния Open победата при мъжете отиде при Ставри Ставрев и отново при Ралица.

За Ралица вече ви разказахме – тя е българка, която от дете живее в Канада. Собственик на залата CrossFit Valeo в Отава. 

Радо е познат от много състезания в България (първото му участие беше на състезанието на CrossFit Dream през далечната вече 2014-та. От лятото на 2019 година Радо е зад проекта CrossFit Plovdiv, където е главен треньор.

Ето какво споделиха двамата с CrossFit Dream за начина, по който протекоха квалификациите и очакванията им за подготовката за финалите.

Ралица Котерлицова: Този път ще се състезавам!

За да бъда честнa, бях много изнервенa от този Open. Беше толкова близо cлед игритe, че не бях сигурнa дали ще имам достатъчно време да се подготвя. И веднага – първият ми опит при първата тренировка малко ме разби. Беше интензивна и истинска Open тренировка. Но забелязах, че не ми трябвашe много време след първия ми опит да се чувствам готова да е пробвам отново – за разлика от предишните години.

В предишните години никога не се чувствах достатъчно възстановенa, за да повторя тренировките. Когато ги повтарях, никога не се чувствах уверенa, че ще се справя по-добре от първия опит, но тази година беше различнo. Направих всичките тренировки два пъти и постигнах по-добър резултат при всяко повторение.

Мисля, че това направи огромна промяна за мен тази година.

Имам няколко теории за защо се почувствах толкова по-добре този Open. С игрите в края на август тренирах повече през лятото, което обикновено не правя. Обикновено през лятото не се фокусирам върху тренировките и обичам да си позволявам няколко бири през уикендите.

Също така, когато Open е през есента, това означава, че времето тук в Канада не е толкова студено, колкото през февруари. Това прави загряването малко по-лесно и в същото време сезонът на гриповете все още не е започнал. Знам, че звучи глупаво да го кажа, но през предишния Open хванах един грип и бях много болнa за последните две тренировки.

Така че накратко – Open-a през есента и толкова близо след игрите се оказа по-добрe за представянето ми.

Все още чакам да приключи процеса на проверка на видеоклиповете. Когато клиповете се уредят, тогава ще насоча вниманието си към Игрите. Очаквам да бъда по-фокусиранa и по-подготвенa за следващите игри. Миналата година бях турист сред останалите жени. Тази година ще се състезавам.

Между сега и новата година ще си взема кратка почивка и ще планирам тренировките ми за следващите няколко месеца. Ще видя какви промени мога да направя и къде да се фокусира. В момента приемам съвети и предложения.

Радослав Иванов: Стигнах дотук след шест нелеки години

CrossFit Games Open тази година беше страхотен – наслаждавах се на всяка тренировка, която пускаха. Програмирането беше отлично и успя да тества по най-добрия начин 10 качества на всички атлети по света. 

В България при мъжете нещата бяха изключително оспорвани до последния момент. Имах щастието да се запазя здрав през последната година и да работя върху слабите ми страни, което оказа влияние върху представянето ми.

Така в крайна сметка, макар да не спечелих нито една тренировка в България, с постоянните ми класирания в топ 3 се оказах най-балансираният атлет и излязох на чело в нашата страна след оспорваните 5 седмици. Винаги съм мислел, че човек трябва да бъде шампион в неговата държава преди да се цели в нещо по голямо.. е след нелеки 6 години успяхме да стигнем дотук. 

Първо нека да си признаем , че никой от нас не е на нивото на топ атлетите в света. Трябва да сме благодарни на CrossFit за промените през 2019 с които хора като нас, имат уникалната възможност да се класират, отидат и представят своята страна на Световните  игри в нашият спорт. От игрите очаквам много емоции и уникални изживявания, които ще запечатам в спомени и ще разказвам на децата си след време. Ще се радвам да се видя с треньорите ми от Америка на живо, както и с всички атлети , които са ми били за пример и съм следвал през изминалите години.

Ще дам всичко от себе си да представя България достойно и колкото се може по-високо в класацията .. в това може да бъдете сигурни!

Изчакваме окончателните думи от CrossFit и януари месец стартираме документалната подготовка относно пътуването до щатите.(Дано тя да не се окаже по трудна от физическата подготовка ..хаха). 

Относно физическата подготовка – ще наблегна повече на силата, като моя слабост. Разбира се, ще се доверя напълно и ще продължа да следвам тренировъчната програма на Training Think Tank, с която успях да се развия като балансиран атлет.

CrossFit Dream пожелава успех на Ралица и на Радо в подготовката, желаем им да са здрави, целеустремени и разумни в преследването на най-доброто, на което са способни!

Споделете с приятели: