Десетина дни след поредното вътрешно състезание CrossFit Dream Games емоциите вече са позатихнали. Някои участници вече са забравили участието си, други искат да го забравят, но не могат. А пък ние само стоим отстрани, събираме информация и наблюдения и си правим изводи.

Първият и най-забележим е появата на множество въжета за скачане. В Скайлер преди и след групите виждаме все повече хора, които подобряват скачането на въже. Това е страхотно и е много зареждащо за нас. И е пряко следствие от трудностите, които някои от вас срещнаха в комплекса с въже и пудовка.

Друго наблюдение е, че част от участниците станаха доста по-отдадени и съсредоточени в тренировките. Дано това да е тенденция, която да се запази и занапред и тази мотивация да донесе резултати. За да я поддържаме, ние ще организираме ново състезание съвсем скоро.

Ето още пет неща, които се набиха на очи около състезанието, както и няколко съвета от екипа на CrossFit Dream:

Няма млади и стари

Клишетата затова са клишета – защото са верни. Видяхме няколко души, които с увереност, мисъл и добър план постигнаха страхотно класиране. Тяхното представяне не включваше прегаряне и рязко влизане в комплексите, а беше равномерно и планирано. Очакваме силна група за CrossFit Open 2018 в Masters дивизията.

Моноструктурните тренировки трябва да са част от всяка подготовка

Гребане, скокове на въже, тичане, assault bike – всички те дават изключителни възможности за моноструктурни тренировки. По разбираеми причини в общата програма не можем да включим такива, но пък винаги сме насреща с идеи и помощ как да си ги планирате така, че да извлечете максимума. Свободните тренировки са за това – да се упражнявате на скокове, да гребете на тренажора и т.н.

Добрата техника прави разликата

По време на комплекса се видя ясно – състезателите с добра техника излизат по-свежи от комплексите, с повече сили и по-подготвени за следващото изпитание. Техниката си има определение: извършване на определено движение без похабяване на излишна енергия. Върху техниката работим много в специалните класове Сила и в модулите по механика (следващият, който предстои – 9 основни движения, е задължителен за всеки, които иска да подобри техниката си). В часовете по мобилност пък работим за това ставите ни да са готови за добра техника. Ако искате да сте по-добри, възползвайте се от специалните ни класове, те не са случайно измислени.

На тренировка може и като на състезание

В много от отзивите след състезанието срещнахме изненада, че на състезание атмосферата е различна. Така е, но същата атмосфера може да постигнете и на тренировка. Просто се фокусирайте върху комплекса, бъдете готови да дадете повече, отколкото смятате, че можете. Оставете оправданията, съсредоточете се и не се разсейвайте с различни дразнители. Бъдете на състезание дори в нормален ден.

Подготовката се отплаща

Фокусираното трениране дава резултат. Видяхме го във всички комплекси – и при мъжете, и при жените. Когато си отдаден на целите си, те се постигат. Ако искате резултати в кросфит, първо отделете време за дефинирате целите си, а след това се залавяйте за работа и винаги, когато тръгнете да се отклонявате от пътя си задайте въпроса „това ще ми помогне ли да постигна целите си?“.

Още веднъж ви благодарим за емоцията! До следващото състезание!  

Споделете с приятели: